Emelie Kjellkvist, Rum 28
Emelie Kjellkvist, Rum 28. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Jenny Sandgren

Så här gör du vårfint hemma!

Inredningstrend: Vi ser mycket läder detaljer och korgar i naturmaterial
7:15 min

Pasteller, metaller och marmor hamnar på topplistan när Förmiddag tar en titt på vårtrenderna i inredningsväg, med hjälp av Emelie Kjellkvist från Rum 28 i Kristianstad som har varit på nordens största inredningsmässa Formex i veckan.

Om du vill förändra och vårpiffa ditt hem utan att det går åt för mycket pengar så ger Emelie Kjellkvist rådet att byta ut textilier i hemmet.
- Byt till exempel ut kuddfodral i soffan till ljusare färger, exempelvis i pastellfärger som är stort i vår, säger hon.

Gröna växter gör comeback i hemmen nu till våren.
- Gärna en grön växt på soffbordet, men också stora gröna växter som ger ett ombonat intryck, säger Emelie Kjellkvist.

Titta också på detaljerna, och byt till exempel ut ljusstakar och ljuslyktor.  Och börja med att rensa.
- Börja med att ta bort allt så det blir tomt. Köp lite nytt och flytta om det gamla, säger Emelie Kjellkvist. Och gå på din egen smak och magkänsla. Du ska omge dig med saker som gör dig glad!

Fem inredningstrender som är heta just nu, enligt Emelie Kjellkvist:

1. Metaller. Framför allt mässing och koppar samt brons, framför allt ljusstakar, lampor, förvaringskorgar mm. Det funkar också bra att plocka upp mormors gamla mässingsljusstakar eller fynda på loppis.

2. Marmor. Fat, skärbrädor, tvålpumpar och burkar. Också lampfötter i marmor. Vit marmor kom mycket redan under hösten, men nu kommer också grön och gråsvart marmor.

3. Pasteller. Både smutsiga och klara, mycket rosa, mintgrön och blå. På textilier, porslinsvaser, trådkorgar mm. 

4. Grafiska mönster. Det har redan varit mycket i grafiska mönster i svart/vitt men nu även i pastellfärger. På textilier och mattor men också på ljuslyktor och trådkorgar.

5. Naturmaterial. Läder och trä. Också detaljer av läder och trä på sittpuffar, ljusstakar. Handflätade korgar i naturmaterial som bambu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".