Henrik Brink, vd Hässleholms vatten vid Björkvikens badplats, Finjasjön
Just nu är vattennivån i sjön under kontroll enligt Henrik Brink. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Högt vatten - men läget är under kontroll

Henrik Brink: Vi jobbar för en permanent invallning
3:38 min

Just nu är det högt vattenstånd på flera platser i Skåne, däribland i Finjasjön. Men det måste stiga ytterligare 6 dm innan kommunen behöver vidta åtgärder.

Vattennivån i Finjasjön är 1.4 meter högre än vanligt, efter en regnig period. Området drabbades av en rejäl översvämning 2002 och några av de intilliggande husen fick då rivas.

– Det är rätt så mycket. Men om vi jämför med situationen 2002, då mätte man upp ytterligare 1 meter och 10 centimeter högre vattennivå, säger VA-chef och vd på Hässleholms vatten, Henrik Brink.

Stiger vattennivån 6 dm till kommer kommunen vidta åtgärder.

– Främst är det att vi bygger en provisorisk skyddsvall som ska säkra reningsverksområdet, installerar en del pumpar och tätar en del brunnslock.

Permanent invallning

Fastighetsägare bör följa utvecklingen och det kan vara bra att ha en länspump stående hemma om det börjar komma in vatten i källaren. I övrigt är det inte mycket privatpersoner kan göra.

Efter de stora översvämningarna 2002 vidtogs en del åtgärder men än finns det kvar att göra.

– Vi på Hässleholms vatten jobbar för att kunna ordna en permanent invallning av själva reningsverket. Det bör kunna bli verklighet inom ett par år, bedömer Henrik Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".