Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skånska svanar räknas i helgen

Svanexpert: De betar gärna ute på potatisfält
1:49 min
Bodil Nilsson hälsar på en knölsvansunge som hoppas på mat. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio
Bodil Nilsson hälsar på en knölsvansunge som hoppas på mat. Foto: Madeleine Fritsch Lärka/Sveriges Radio

I helgen ska Skånes sångsvanar räknas och allmänheten får gärna hjälpa till. Hur många och var de sågs kan rapporteras in till Lunds universitet.

Den här helgen gör forskare en stor sjöfågelinventering och allmänhetens hjälp är viktig för att få med så många sångsvansflockar som möjligt.

Sångsvansinventeringen är en del av en årlig internationell inventering som ordnas för att följa utvecklingen av bestånden hos olika våtmarksberoende fågelarter och för att fastställa beståndens storlek i olika delar av världen.

Sångsvanen var en sällsynt art i Sverige och övriga Norden i början av 1900-talet. Man räknade med att det bara fanns 20 häckande par, och sångsvanen kom tidigt att fridlysas i Sverige. Arten har visat en markant ökning de senaste årtiondena och numer räknar man med att det finns cirka 5400 par i Sverige.

Reporter Madeleine Fritsch-Lärka träffade Bodil Nilsson från Malmö, som jobbar för Katastrofhjälp för fåglar och vilt, och kan det mesta om svanar. På Ribersborgsstranden i Malmö fanns gott om Knölsvanar, men inga Sångsvanar.

– Sångsvanar betar gärna ute på fälten, på potatisfält och betesfält. De kommer sällan ner till södra Skåne, utan man ser dem från Gårdstånga och upp mot Ljungbyhed, säger Bodil Nilsson.

Vad ska man tänka på om man ska ut och räkna sångsvanar?

– Man ska ha en stor tubkikare med sig, så man kan se. De är ju på fältet och du kommer inte nära dom för dom är skygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".