Brister i ny lag för tillgänglighet

Elin Bengtsson, DHR: Borde varit utformad så hela samhället blir tillgängligt
1:31 min

Det nya förbudet mot diskriminering ska bidra till att öka tillgängligheten i samhället så att människor med funktionsnedsättning kan delta på likvärdiga villkor.

Sedan 1 januari i år ingår bristande tillgänglighet som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen.  Enskilda personer med funktionsnedsättning har rätt att ställa krav på tillgänglighet. Den som är ansvarig är skyldig att vidta åtgärder.

Det finns undantag, exempelvis för de verksamheter som har färre än tio anställda. Det är Elin Bengtsson från DHR Skåne kritisk mot. 

Elin Bengtsson är ledamot i förbundet DHR(delaktighet, handlingskraft och röreslefrihet) i Skåne  och ordförande för unga rörelsehindrade Skåne. Hon är glad över lagen, men tycker den innehåller brister. 

– Den borde varit utformad så att hela samhället hade blivit tillgängligt

Hon menar att även om man till exempel har nedsatt rörelseförmåga, så borde man ha samma möjligheter som övriga i samhället.

15 anmälningar har kommit in till diskrimineringsombudsmannen, DO sedan årsskiftet. Vilken effekt lagen kommer att få, tror Elin Bengtsson beror på DOs bedömningar i enskilda fall.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".