Sälmask. Färgen på sälmaskarna varierar, från ljusa till mörkt brunsvarta. De överlever varken djupfrysning eller ordentlig upphettning.
Sälmask. Färgen på sälmaskarna varierar, från ljusa till mörkt brunsvarta. De överlever varken djupfrysning eller ordentlig upphettning. Foto: Sven-Gunnar Lunneryd

Sälmask i skånska torskar

Sälforskare: Detta är helt ofarligt, det är bara att plocka bort den
1:14 min

Parasiten sälmask finns i en majoritet av den torsk som dras upp utanför vissa delar av Skånes kust. Det visar en färsk undersökning gjord av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Parasiten sälmasken kan leva i torsken i flera år i väntan på att den ska bli uppäten av säl. I magen parar de sen sig och lägger ägg som åker ut i havet med avföringen. Sälen kan ha flera hundra maskar i magen, utan att det är farligt. För människan är det inte heller farligt att få i sig dem, så länge man fryser eller tillagar torsken.

Eftersom sälmasken är tre till fyra centimeter lång och går från att vara genomskinlig till mörkbrun så blir det ett problem för det småskaliga, kustnära fisket. Är torsken infekterad så sjunker värdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".