Helsingborgs lasarett
Foto: TT.

Överläkare: ”Här är det trångt och fullt”

Överläkare: "Man har passerat en nedre gräns"
2:43 min

Arbetsmiljöverket kräver ett krismöte med Regionledningen om de ständiga överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett. Lars Danielsson som är överläkare på sjukhuset anser att det är besparingarna som gått för långt.

– Jag tycker att man har passerat en nedre gräns för hur många vårdplatser vi behöver. Vårdplatssituationen har ju under en längre tid varit svår i Helsingborg. Den har varit extra svår förra året 2014 och framför allt just nu, sista tiden här kring årsskiftet och början på januari så har det varit extremt kan man säga.

I mitten på november skrev han till politikerna i regionledningen och bad dem att göra något åt saken.

För han anser att det finns patienter som inte erbjuds en värdig och tillfredställande vård när de till exempel får vårdas i sjukhusets korridorer.

Under 2014 stängdes bland annat en närsjukvårdsavdelning med 30 platser i Helsingborg. Huvudsakligen av besparingsskäl säger Lars Danielsson. Och det har bidragit till att det har varit överbeläggningar så gott som dagligen den senaste tiden.

– Det kan vara patienter som parkeras i en korridor bakom ett par ett par tygskärmar och ligger där och tittar upp i ett lysrör. Det kan vara också så att det ligger patienter kvar på akutmottagningen. Akutmottagningen är ingen vårdavdelning. Men den har blivit en vårdavdelning delvis och man har kallat in extrapersonal som ska vårda sjuka människor som väntar på att komma till en vårdavdelning.

En annan konsekvens av platsbristen är att patienter placeras i lediga sängar på andra avdelningar än där de borde vårdas egentligen. Och det kan göra att vårdtiden förlängs och att det blir tungjobbat för läkarna.

– Det praktiska arbetet för oss blir ju svårare om man inte har sin egen avdelning utan man går runt och rondar och behandlar patienter på olika avdelningar och på akuten.

Och bristen på vårdplatser har också lett till en mer och mer pressad arbetssituation på akutmottagningen.

– Det är en väldigt kraftigt stressande faktor för en jourhavande läkare att komma till jobbet och veta att det är ett överfullt sjukhus. Vi måste ju ta hand om patienterna. Vi kan inte vända någon i dörren om man är svårt sjuk och behöver vård. Ett sjukhus som Helsingborg har en akut mottagning. Vi har öppet dygnet runt. Vi kan aldrig stänga dörren och säga att nu är det fullt.

Lars Danielsson är alltså övertygad om att det behövs fler vårdplatser för att klara situationen. Även om han inte tror att det löser allt. Han tror att det går att lösa en del problem om man får kommunerna att ta hem färdigbehandlade patienter tidigare och man satsar mer på avancerad sjukvård i hemmet. Men då behöver man gå från ord till handling.

– De sakerna är inte på plats än fullt ut och då har vi klämts i en situation där vi har dörren öppen men dörren ut härifrån är fortfarande inte så vidöppen så att vi kan släppa ut i andra ändan utan här är det trångt och fullt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".