Mari Löfqvist, ordförande, fackförbundet Kommunal och Lisbeth Hald, skyddsombud Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Mari Löfqvist, ordförande och Lisbeth Hald, skyddsombud Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Facket: "Överbeläggningarna har ökat"

Skyddsombud: "Tror inte att personalen orkar länge till"
2:45 min

Överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett gör att patienterna far illa och att personalen håller på att slitas ut. Det anser fackförbundet Kommunal som oroar sig för sina medlemmars hälsa. 

I stort sett varje natt fylls sjukhuskorridorerna och akutmottagningen med patienter som inte får plats på avdelningarna.

 – Som det ser ut just nu skulle jag säga att vi har patienter i korridorerna sju dagar i veckan, säger Lisbeth Hald, skyddsombud Kommunal vid lasarettet.

--De senaste tre månaderna skulle jag tippa att vi har haft dem alla nätter och i alla fall två varje natt.

Utöver det så fastnar ett antal patienter som inte får plats på vårdavdelningarna på akuten på nätterna. Kommunals ordförande Mari Löfqvist tror att det handlar om i snitt åtta patienter per natt från december och fram till i dag.

Kommunal anser att överbeläggningarna har ökat under 2014 samtidigt som vårdplatserna har blivit färre. De problem som uppstår när man tvingas lägga patienterna i korridorerna sliter särskilt hårt på personalen.

– Patienterna själv säger oftast inte så mycket. De är tacksamma att de blivit inlagda, att de har fått en plats och att vi tar hand om dem, säger Lisbeth Hald. Men personalen mår förfärligt dåligt av det.

Patienterna är inte alltid i det skicket att de kan klara sig själva, och det betyder att personalen till exempel kan få hjälpa dem med blöjbyten i korridoren. Behöver de syrgas får man dra slangar från avdelningen tvärsöver golvet. Dessutom tvingas patienterna ligga i lampljus dygnet runt eftersom man inte kan släcka korridorbelysningen på nätterna.

Lisbeth Hald upplever att personalen blir mer och mer pressad av situationen och hamnar i en ond cirkel.

– Vi har en oerhört lojal personalkår som i grunden och hjärtat vill göra det absolut bästa för patienterna och det gör att man bara springer fortare och fortare för att hinna med för att på något vis göra allting så bra som möjligt, säger hon.

– Jag tror inte man orkar så väldigt länge till. Många vana, rutinerade undersköterskor orkar inte med belastningen längre. Varken fysiskt eller psykiskt. Man gråter ute på arbetsplatserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".