Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg(m) deltar i grupp som ser över moderaternas integrationspolitik. Arkivbild: Sveriges Radio.
Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg(m) deltar i grupp som ser över moderaternas integrationspolitik. Arkivbild: Sveriges Radio.

Åberg ska förbättra M:s flyktingpolitik

Kommunalrådet: Det är bara att konstatera att vi har misslyckats
1:13 min

Moderata kommunalrådet Patric Åberg i Östra Göinge ska ingå i en grupp som moderaterna tillsatt för att se över sin egen integrationspolitik.

Moderaterna tillsätter sex olika arbetsgrupper för att utveckla partiets politik. En av dem handlar om hur integrationspolitiken kan bli bättre. Att Patric Åberg är en av de 13 moderater i landet som valts ut till just den gruppen tror han själv beror på att han jobbat med integrationsfrågan i den egna kommunen.
- Vi har jobbat mycket och intensivt, och varit ganska högljudda i den här frågan, och det är ju för att vi vill ha förändring, säger Patric Åberg.
Patric Åberg tycker det är viktigast att fler kommuner gör mer och tar ansvar. Att mottagandet av flyktingar sker solidariskt och att alla kommuner hjälper till. Och detta ska han jobba för i arbetsgruppen säger han.

Hemma i Östra Göinge har Patric Åberg flera gånger de senaste åren tagit diskussioner om integration, bland annat med Migrationsverket som han tycker kört över kommunen och placerat för många asylsökande i Östra Göinge, en kommun som redan enligt Åberg har tagit stort ansvar vad gäller att ta emot flyktingar.
Åberg har också tagit diskussionen om integration med sitt eget parti, Moderaterna, som då var i regeringsställning.
- Det är väl bara att konstatera att vi har misslyckats under en rad år, att ge de svaren och göra de förändringar som behövs för att fler som kommer till Sverige får arbete och lär sig språket, och kommer in i samhället på ett bra sätt. Vi har misslyckats där, säger Patric Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".