Krisande par får vänta på samtal i Kristianstad. Arkivfoto: Patrik Lundin/Scanpix.
1 av 2
Krisande par får vänta på samtal i Kristianstad. Arkivfoto: Patrik Lundin/Scanpix.
Gerd Elliot, psykoterapeut och enhetschef vid familjerådgivningen i Kristianstad. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Gerd Elliot, psykoterapeut och enhetschef vid familjerådgivningen i Kristianstad. Foto: Jenny Sandgren/Sveriges Radio.

Lång kö till familjerådgivningen

Enhetschef: Vissa blir förtvivlade över att få vänta, de mår väldigt dåligt
1:22 min

Kommunerna ska kunna erbjuda familjerådgivning inom rimlig tid, två till tre veckor. I Kristianstad får krisande par just nu vänta två till tre månader på rådgivning.

Till familjerådgivningen kommer man när man behöver hjälp med sin parrelationer, och det är ofta akut när man väl tagit steget att söka hjälp.

Nu måste familjerådgivningen i Kristianstad meddela de som vill ha hjälp att de får vänta två-tre månader.
- Det är slitsamt för oss att säga till människor som behöver hjälp att de måste vänta, säger Gerd Elliot,  psykoterapeut och enhetschef för familjerådgivningen i Kristianstad. Vissa blir förtvivlade över att de måste vänta, för de mår väldigt dåligt och skulle behöva komma med detsamma.

Alla kommuner ska erbjuda familjerådgivning, inom en rimlig tid. I kommunernas riktlinjer står det två till tre veckor. Anledningen till att kön i Kristianstad just nu är två till tre MÅNADER lång istället är flera. Bland annat har familjerådgivningen haft låg bemanning under lång tid, då det är svårt att hitta kompetenta vikarier som går att ta in i verksamheten på kort varsel.

Gerd Elliot hoppas och tror att man ska komma ifatt under våren och kunna korta köerna, åtminstone före sommaren.
- Man önskar att vi aldrig ska ha så här långa väntetider. Vi brukar inte ha det här i Kristianstad, det här är en ovan situation för oss, säger Gerd Elliot.

Vid Familjerådgivningen i Kristianstad ger man rådgivning till invånarna i Kristianstad kommun, men också till de som bor i Hässleholm, Östra Göinge, Osby, Bromölla, Simrishamn och Tomelilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".