Lägenhet på Åragatan i Helsingborg härjades av brand och fyra barn hoppade ut. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio

Barn hoppade ur brinnande lägenhet

Räddningsledare Jonas Hellsten berättar om branden
2:28 min

Fyra barn hoppade tidigt på onsdagsmorgonen ut ur en brinnande lägenhet på Åragatan i Helsingborg.

– De hoppade redan innan vi hann fram till platsen. Som tur var hade en granne sprungit ut och lagt en madrass i häcken under, berättar räddningsledaren Jonas Hellsten. Men det var tio meter ned till marken.

När räddningstjänsten kom fram reste man en stege och kunde då få ned de två föräldrarna ur den brinnande fyrarumslägenheten.

Alla sex fördes till sjukhus.

Larmet om branden kom strax efter klockan sex, men den släcktes snabbt. Tack vare att de andra som bor i huset hade stängt sina dörrar och höll sig inne spreds inte branden.

– Lägenheterna är byggda som egna brandceller och ska stå emot brand i en timme, säger Jonas Hellsten. Och elden spred sig inte ut i trapphuset eller upp eller ned i huset. Men lägenheten där det brann blev helt utbränd.

Eftersom brandförloppet var så dramatiskt har också kommunens så kallade POSOM-grupp kallats in för att ge hjälp med krisbearbetning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".