Jennika Anderberg, projektledare "Within"
Jennika Anderberg menar att det krävs ett helt nytt arbetssätt för att komma tillrätta med problemen kring utanförskap hos unga. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Många unga utanför i nordost

Jennika Anderberg: Vi är inte så bra på att möta de här barnen
5:55 min

En undersökning gjord av Skåne Nordost visar att orsaken till ungas utanförskap i skolan och på arbetsmarknaden ofta har sociala orsaker. Traditionella åtgärder för att hjälpa dem kan därför vara helt verkningslösa.

Det är sju nordostskånska kommuners ungdomar man kartlagt genom statistik, men också intervjuer med unga själva samt med personal som träffar dem i sitt yrke.

Definitionen av utanförskap i undersökningen var att inte tillhöra någon gemenskap man önskar tillhöra, exempelvis att ha vänner i skolan eller att ha ett jobb att gå till.

Jämfört med nationella siffror ligger de sju deltagande kommunernas unga sämre till, 12 procent är i utanförskap på ett eller annat sätt medan hälften av dessa befinner sig i ett permanent utanförskap.

Psykisk ohälsa

 – Man pratar om hemmasittare, ungdomar vi knappt vet vilka de är och den gruppen har gemensamt att de inte har klarat skolan speciellt bra, säger Jennika Anderberg, projektledare för projektet med namnet "Within".

Ofta har detta sin orsak i psykisk ohälsa eller social problematik, som svåra hemförhållanden. Barnen har ofta problem redan i tidig ålder vilket skolpersonal blir först med att uppmärksamma.

– Vi är inte så bra på att möta de här barnen som skiljer sig från normen. Vi har en idé att så här bedriver vi skola och det blir väldigt hög press för de här barnen.

Nya arbetssätt

När man försöker hjälpa unga utan jobb missar man inte sällan de bakomliggande problemen. Det räcker inte alltid med arbetsmarknadsåtgärder. Att myndigheter jobbar för sig själva och inte alltid samordnar med varandra gör att en del unga hamnar mellan stolarna. Ingen ansvarig har helhetssynen.

Jennika Anderberg menar att myndigheter måste bli bättre på att samarbeta. I dag har skolan ofta ett ansvar, socialtjänsten ett annat och polisen ett tredje. Vissa uppgifter kan inte heller spridas hursomhelst mellan olika aktörer.

Bygga relationer

När man pratat med de unga själva har det framkommit att goda relationer är viktiga för att kunna nå fram till de unga som har problem och ge dem motivationen som krävs att ta emot hjälp. Därför kan det vara kontraproduktivt att skicka barn och unga mellan olika vuxna som de inte har förtroende för. Samhället måste bli bättre på att anpassa sig efter den enskilde individen i stället för att stoppa alla i samma fack.

Projektets första del, kartläggningen, finansierades med EU-pengar och nu söker Bromölla kommun ytterligare medel från EU:s sociala fond för att kunna påbörja ett preventivt arbete, där samarbete mellan olika aktörer och kompetensutveckling hos medarbetare är två punkter som lyfts fram för att  kunna komma åt problemets rot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".