Anders Persson som nyligen donerade stamceller till sin leukemisjuka syster.
1 av 2
Anders Persson som nyligen donerade stamceller till sin leukemisjuka syster. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Christer Krämer från Ängelholm fick en andra chans tack vare en stamcellsdonator.
2 av 2
Christer Krämer från Ängelholm fick en andra chans tack vare en stamcellsdonator. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Anders tvekade inte att donera stamceller

"Det kändes ingenting"
1:26 min

Det råder ständigt brist på stamcellsdonatorer, trots att det idag både är enkelt och smärtfritt att donera.

En som donerade för några dagar sedan är Ander Persson i Billeberga. För honom handlade det om att försöka rädda livet på en syster som insjuknat i leukemi.

Han säger att han tidigare inte visste att det gick att donera stamceller och inte heller att det var så enkelt. Men när systern blev sjuk tvekade han inte.

- Det betyder jättemycket att kunna hjälpa sin syster, säger Anders Persson.

Att donera stamceller var en fråga om att rädda liv, smidigt var det också. Då hade Anders precis fått veta att det var möjligt att donera stamceller lika enkelt som att lämna blod.

I Sverige kan alla som vill donera anmäla sig till Tobiasregistret. Men det är alltför få som gör det. Och för att tillgodose efterfrågan hade man behövt fördubbla registeret säger Camilla Lindgren, koordinator på Tobiasregistret.

- Det är väldigt svårt att hitta en person som har exakt samma hla-typ som en själv eftersom man är unikt uppbyggt i sitt dna, säger hon.

På Tobiasregistret behöver man just nu främst fylla på med personer som är mellan 18 och 30 år.

- Det är en grupp som vi nästan saknar i vårt register. Sedan är det så att resultatet blir bättre när stamcellerna kommer från en yngre person. Men jag vill poängtera att alla givare är viktiga, säger Camilla Lindgren.

Christer Krämer från Ängelholm överlevde cancern tack vare att man lyckades hitta en donator som passade.

- Jag är evigt tacksam för att den här killen valde att donera. Det enda jag vet om donatorn är att det är en kille som idag är 30 år och bor i Köln. Man hittade ingen donator till mig i Norden. Men i Tyskland, där det är betydligt vanligare med stamcellsdonatorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".