Axel Starck, länsjurist på Länsstyrelsen i Skåne, utreder ansökningar om kameraövervakning. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
1 av 2
Axel Starck, länsjurist på Länsstyrelsen i Skåne, utreder ansökningar om kameraövervakning. Foto: Cecilia Ahle/Sveriges Radio
Drönare, kristianstad
2 av 2
Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio

Landets första nej till drönare

Länsjurist: Behovet måste väga tyngre än integriteten - det gjorde det inte här
1:20 min

Inga drönare i Skånes trädgårdar. Det var beskedet till det fotoföretag med kontor i Munka Ljungby som ville använda obemannade luftfartyg, så kallade drönare, i sin verksamhet.

Att det är just drönare som man vill använda i sin verksamhet gör ingen skillnad i kameraövervakningslagen, det säger Axel Starck som länsjurist på Länsstyrelsen i Skåne.

– Ansökan om kameraövervakning bedöms på samma sätt oavsett vad det gäller. När man prövar en ansöka så gäller det att väga behovet av övervakningen mot enskilda individers integritet på de platser som kommer övervakas. För att det ska tillåtas måste behovet väga tyngre än integriteten, säger Axel Starck.

Syftet med fotoföretagets ansökan var att ta bilder och filma till reportage till trädgårdstidningar och till olika trädgårdsanläggningar som exempelvis Sofiero i Helsingborg. Men eftersom det då skulle ske på platser som allmänheten har tillgång till och att speciellt som syftar till reakretion på fritiden - så är integritetsintresset väldigt högt

Det är bara ett fåtal anledningar som får Länsstyrelsen att bevilja kameraövervakning.

– De vanligaste övervakningsgrunder är att förebygga brott, läsa brott och skydd för säkerhet och hälsa. Det var inte fallet i denna ansökan, utan det var rent kommersiellt intresse.

Att använda drönare är relativt nytt, idag används det mest av militären som är de enda som inte behöver ansöka om tillstånd av Länsstyrelsen. Fotoföretagets ansökan var det första som hamnade på någon Länsstyrelses bord i hela landet.

– Jag vet inte om det kommer öka i framtiden, säger Axel Starck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".