Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande i Lahholm och Bo Wendt, kommunstyrelsens ordförande i Båstad. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.
Elisabet Babic, kommunstyrelsens ordförande i Laholm och Bo Wendt, kommunstyrelsens ordförande i Båstad. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.

Laholm och Båstad krigar med vatten och avlopp

"Det är inte ett tomt hot"
1:32 min

Bråket mellan Laholm och Båstad har nått nya höjder. Det senaste draget kommer från Laholms politiker som vill dra sig ur den gemensamma satsningen på Ängstorps reningsverk.

Den tidigare så goda relationen kommunerna emellan fick sig en rejäl törn redan i december när Båstads kommun valde att avbryta samarbetet med ombyggnaden av Skottorps vattenverk.

 – Jag tror att det här har planerats i tre år, och nu är vi framme vid att ta beslut. Att då hoppa av utan att säga någonting innan tycker inte jag är smakfullt, säger Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

Det var 2011 som idén om ett samarbete mellan Laholm i Halland och Båstad i Skåne om vattenverket i Skottorp föddes. Sedan dess har också prislappen blivit större och i dag beräknas ombyggnaden av Skottorp kosta nästan 80 miljoner kronor, till skillnad från de första kalkylerna på 20 miljoner.

Pengar som Båstads kommun inte anser sig ha och därför har politikerna valt att hoppa av projektet.

Elisabet Babic menar att grannkommunen vetat om att det skulle kosta mer pengar än vad som från början var uträknat.

  – Jag tycker att vi haft en dialog hela tiden om att det kommer att bli dyrare. Om man hoppar av fem i tolv tycker jag att man ska ha talat om tidigare att man tycker att det har blivit dyrt, säger Elisabet Babic.

Nu kontrar Laholms kommun med att hota med att skrota den planerade gemensamma satsningen på Ängstorps reningsverk.

 – Det är inte ett tomt hot, utan det här är de facto det vi har att titta på. För om det är så att Båstad hoppar av så blir det (vattenverket reds.anm) dyrare för Laholms invånare. På samma sätt som Båstad resonerar om att de har ett ansvar för sina invånare, har vi ett ansvar för våra invånare. säger Elisabet Babic.

Båstads nytillträdde ordförande för kommunstyrelsen, Bjärepartiets Bo Wendt, menar att hans styre har ärvt den uppkomna konflikten.

– Jag beklagar verkligen att kommunen tog det här beslutet 2011 på så dåliga grunder, säger Bo Wendt.

Han tycker också att frågan om vattenverket är skild från reningsverket, tvärtemot vad Elisabet Babic anser. Att Laholm funderarar på att hoppa av satsningen på Ängstorp oroar honom inte.

– Nej, alltså det har ju precis kommit upp nu. Vi ska inte diskutera det här i media, det är aldrig bra. Vi har ett möte med Laholms kommun i mars då vi ska diskutera den här frågan. Men jag tycker det här har blivit så angeläget nu att jag skulle vilja bjuda in dem tidigare, säger Bo Wendt.

Bo Wendt som hela tiden varit motståndare till vattenverksprojektet med Laholm menar att avtalet aldrig borde ha skrivits på, och att de kalkyler som gjorts varit dåligt överensstämmande med verkligheten. Och i dagsläget vill han inte ge något besked om prislappen på 80 miljoner för ombyggnaden på vattenverket i Skottorp går att acceptera.

– Jag kan inte svara på det. I avtalet står det att det börja gälla först när det är upphandlat, och där är vi inte än. Det som stör mig mest är osäkerheten från konsulter och andra som räknar på det här, säger Bo Wendt.

Han tror inte att den uppkomna situationen kommer att påverka relationen mellan kommunerna i stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".