Katja Olsson på sin balkong i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers
Katja Olsson på sin balkong i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers
Eftermiddag

Katja berättar 70 år efter Auschwitz

Katja Olsson: "Vi vågade inte titta på nazisterna för vi var livrädda"
7:58 min

Idag, den 27 januari, är det sjuttio år sedan Röda armén kom fram till koncentrationslägret Auschwitz. En av dem som överlevde flera år i koncentrationläger är Katja Olsson som bor i Helsingborg. Nu planerar hon firandet av sin 90 års dag och nästa utlandsresa.

1940 var Katja Olsson, eller Kazimiera Kurdziel som hon hette då, 14 år gammal och hon fördes bort för tvångsarbete i Österrike. Det var hårt lantarbete och hon längtade hem till sin mamma i Polen. Hon och en annan flicka försökte rymma och hamnade då på en vagn som gick på fel håll. Den gick mot Auschwitz.

Hör henne berätta om sin tid i koncentrationslägret och om döden och lidandet som ständigt var närvarande. Men hon berättar också om räddningen och om din man Sture Olsson som hon gifte sig med och fick tre barn tillsammans med.

Katja är snart 90 år gammal och på armen finns fortfarande tatueringen med de nummer hon fick när hon kom till koncentrationslägret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".