Svartfläckig blåvinge är en av de 70 rödlistade arterna i området. Foto: Anders Hallengren
Svartfläckig blåvinge är en av de 70 rödlistade arterna i området. Foto: Anders Hallengren

Korridor ska rädda fjärilar på Österlen

Länsstyrelsen: Många arter saknar spridningsmöjlighet
1:16 min

Länsstyrelsen vill skapa ett nytt långsmalt naturreservat mellan Brösarps norra backar och Drakamöllan på Österlen för att på så sätt binda ihop flera skyddade områden. Tanken är att hotade arter bland till exemel fjärilar, svampar och skalbaggar ska få lättare att sprida sig.

– Vi har idag en fragmentisering i landskapet som gör att många områden blir isolerade. Det innebär en stor risk att arter försvinner eftersom de saknar spridningsmöjligheter, säger Per-Magnus Åhrén på Länsstyrelsens naturskyddsenhet.

Trakterna just kring Brösarps backar och ner mot Ravlunda skjutfält och Haväng tillhör några av Österlens mest unika naturområden. Här finns 70 rödlistade arter av djur, växter och svampar, och en viktig åtgärd för att hjälpa dem att överleva är att underlätta för dem att sprida sig.

Den planerade korridoren skulle gå mellan Brösarps norra backar och Drakamöllan och vara mellan 40 och 90 meter bred. Den skulle binda ihop flera naturreservat till ett större sammanhängande område och är i linje med nya riktlinjer från regeringen om grön infrastruktur.

Just nu är förslaget ute på remiss så att berörda ska kunna tycka till om den, men till sommaren hoppas Per-Magnus Åhrén att man ska kunna börja återskapa sandmarkerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".