En person får strålningsbehandling på sjukhuset.Foto: Dan Hansson / SvD / Scanpix
Foto: Dan Hansson/TT

Cancervården ska bli mer jämlik

Patientförening: ”Det är mycket bra”
5:49 min

I dag presenterade regeringen och Sveriges kommuner och landsting en satsning på en halv miljard kronor om året i fyra år för att korta väntetiderna inom cancervården. För Skånes del innebär det drygt 50 miljoner kronor extra i år.

Redan i år ska väntetiderna kortas för fem olika cancerdiagnoser: blodcancer, huvud- och halscancer, matstrupe- och magsäckscancer, prostatacancer och cancer i urinblåsa och urinvägar. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av alla 60 000 svenskar som får ett cancerbesked varje år.

Enligt Regionalt cancercentrum Syd är det i dag långa väntetider till alla de fem diagnoserna, speciellt för prostatacancer.

Det ska ske genom att vården jobbar utifrån standardiserade vårdförlopp enligt norsk och dansk modell. I Danmark har man jobbat med så kallade paketlösningar sedan 2009. 

Det betyder att det vid misstanke om en speciell cancer finns exakt beskrivet vad som ska göras och när. Flera undersökningar ska också göras samma dag, så att inte tid förloras i väntan på olika provsvar.

– Det handlar mycket om att paketera ihop förloppet, tala om vilka undersökningar eller utredningar som ska göras, förboka tider och faktiskt göra många olika saker på samma gång, säger Mef Nilbert, som är chef för Regionalt cancercentrum Syd.

Vad är de största utmaningarna?

– Om jag skulle peka på några områden, så skulle jag säga tillgång till röntgen och att få snabba röntgensvar, svar från vävnadsundersökningar och operationskapacitet och därmed också förstås vårdplatser, säger Mef Nilbert.

Under året ska ytterligare standardiserade vårdförlopp för ytterligare tio andra cancerdiagnoser, bland annat bröstcancer, tas fram, och vårdförloppen ska sedan införas kommande år. Målet är en jämlik cancervård för alla, oavsett var man bor och vem man är.

Satsningen var från början den förra borgerliga regeringens förslag, som nu den nya regeringen fullföljer. Pengarna kommer att delas ut som stimulansmedel utifrån befolkningsunderlag, det vill säga landstingen behöver inte visa resultat för att ta del av pengarna. För Skånes del handlar det om runt 54 miljoner kronor i år.

Satsningen välkomnas av patientföreningar.

– Jag tycker att det är mycket bra, därför att prostatacancer är den mest dödliga sjukdomen vi har i Sverige. Det är väldigt många som ringer och är i dåligt skick. De påverkas psykiskt av att de får vänta så länge, säger Tranje Danielsson, ordförande för ProSyd som har 300 prostatacancermedlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".