Arbetsledare, tolk och deltagare på plats i Fjällmossen
Frank Grahn, Mohammed Alnakhala och Mahmoud Khalaf Fares i Fjällmossen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Nyanlända tar hand om Fjällmossen

Frank Grahn: referenser är ovärderligt på dagens arbetsmarknad
1:19 min

Sedan december månad varvar 15 nyanlända invandrare svenskstudier med ett arbete i friska luften. De är med och återskapar betesmarker i naturreservatet Fjällmossen.

Utanför Huaröd ligger Fjällmossen, ett naturreservat där bland annat orrar håller till. Mossen är känslig miljö med ett speciellt djur- och växtliv. I samarbete med Arbetsförmedlingen håller Skogsstyrelsen ett arbetsmarknadsprojekt i naturreservatet där 15 nyanlända invandrare är med och återskapar exempelvis betesmarker i området.

En av deltagarna är Mahmoud Khalaf Fares från Syrien som varit i Sverige i lite mer än ett år. Han är målare och mekaniker och berättar genom tolken Mohammed Alnakhala att de är ute i skogen varje dag, ibland får de ta bort träd och ibland elda det som ska tas bort från markerna.

– Det är jättebra att man är ute i skogen och får frisk luft men det är helt nytt för honom och lite svårt, säger Mohammed Alnakhala.

Att inte veta om erfarenheten kommer leda till ett jobb längre fram gör det hela osäkert.

Men Frank Grahn, arbetsledare från Skogsstyrelsen betonar vikten av en erfarenhet som denna. Trots att arbetsuppgifterna är nya för deltagarna har samarbetet fungerat bra.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna ge dem en god referens som de kan använda i framtiden. Det är ovärderligt i dagens arbetsmarknad. Det de saknar är svenskan men arbetsviljan finns där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".