Kramkalas när Viby skola tog hem segern. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
1 av 4
Kramkalas när Viby skola tog hem segern. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Matilda och Milton i Vibylaget lyssnar på en fråga
2 av 4
Matilda och Milton i Vibylaget lyssnar på en fråga. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Segerjubel efter sista frågan. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
3 av 4
Segerjubel efter sista frågan. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
Viby skola. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
4 av 4
Viby skola. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio
#viifemman

Viby skola vann första semifinalen

Vi i femman PODD Semi 1
37 min

Matilda Persson och Milton Andersson, som tävlar för Viby skola, vann den första semifinalen mot PeterSvenskolan i Klippan med 23-11 i Vi i femman.

Vibylaget tävlade mot Annie Pettersson och Daniel Ahlgren från PeterSvenskolan i Klippan. Båda lagen började tävlingen lite försiktigt och efter fyra frågor stod det blygsamma 5-1 till Viby. Sedan ökade Vibylaget sin poängskörd under de följande Ja och Nej frågorna och plötsligt var ställningen 13-6. Lagen följdes åt under de kommande frågemomenten, men Viby ryckte ännu en gång under de fem snabbfrågorna. De knep då åt sig ytterligare fyra poäng och inför sista momentet, Stegen var ställningen 21-11.

I Stegen kan man få högst tio poäng. Det är bara ett lag som kan svara på varje nivå och det finns fem nivåer. Nu vet båda lagen att om PeterSvenskolan kan svara på tio poängs nivå och Viby svarar fel, så kommer ställningen att vara lika.

Annie och Daniel i PeterSvenskolans lag väljer att svara på tio poängs nivån. Matilda och Milton i Vibylaget är iskalla och väljer att svara på två poängs nivån. I frågan söker vi en instrument-sort.

Programledare Jenny Johnsson Roos läser ledtråden på tio poäng:

– Det första instrumentet av det här slaget byggdes runt år 1700. Det har strängar och själva namnet är också en musikterm som betyder att man ska spela "svagt". 

På två poängs nivån får vi alla lyssna på ett ljud-klipp med någon som spelar på instrumentet.

PeterSvenskolan svarar fiol och Viby skola svarar piano.

– Rätt svar är piano, säger domare Per Erik Tell.

Ledsna miner i PeterSvenskolans lag, men Annie och Daniel är duktiga förlorare och går fram till motståndarna Matilda och Milton, tar i hand och tackar för en god kamp och önskar dem lycka till i den lokalafinalen.

Viby vinner med 23-11 och är vidare till den lokala finalen, som vi sänder tisdag 3 februari. Vilket lag som Viby skola då ska möta blir klart i den andra semifinalen, som vi sänder torsdag 29 januari. Då är det Melinda Rosen och Sirvan Amirkhani Beringskolan i Örkelljunga, som möter Hanna Ohlin och Lukas Lindgren Kiaby skola.

Läs mer om Vi i femman i P4 Kristianstad här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".