Hemlös persons tillhörigheter. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Michael Anefur (Kd)
2 av 2
Michael Anefur anser att byggföretagen har för höga vinstkrav. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Hemlöshet handlar om bostadsbrist

Linda Evereus rapporterar
1:07 min

Hemlöshet måste börja ses som ett bostadsproblem och inte bara ett socialt problem. Det är en av slutsatserna i en ny stor rapport om hemlösheten som bland andra länsstyrelsen i Skåne ligger bakom.

Det är alla Länsstyrelser i landet som de senaste tre åren haft uppdraget att stödja kommunerna i arbetet med att motverka hemlösheten och i dag lämnas slutrapporter av det arbetet till regeringen.

Några av de saker som rapporten kommer fram till är att problemen med hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden finns i hela landet och att det finns ett stort behov av samverkan och erfarenhetsutbyte.

I rapporten understryks också att hemlösheten alltför ofta individualiseras, och ses som ett socialt problem som socialtjänsten ska arbeta med.

Drabbar vem som helst

Bristen på bostäder och obalansen på bostadsmarknaden i landet har gjort att hemlöshet kan drabba vem som helst, unga kommer inte in på bostadsmarknaden och bostadsproblem drabbar även människor med god ekonomi.

Bara en tredjedel av landets kommuner har riktlinjer för hur man ska arbeta med bostadsförsörjning enligt rapporten.

För höga vinstkrav

Michael Anefur var den förra regeringens nationella hemlöshetssamordnare.

– Bostadsbristen är uppenbar på väldigt, väldigt många håll i Sverige, inte bara i storstadsområdena.

Men varför händer det inget, varför går det så långsamt?

– Ett är att vi har väldigt långa processer, många regler och regleringar och det tar flera år innan det är klart. Plus att många byggföretag vill ha orimligt höga vinster. Det går att bygga hyresrätter med okej hyra till okej vinst men det är man inte så intresserad av. Sedan handlar det om att kommunerna har sina kommunala bolag: använd dem!

Eget boende först

När det gäller sociala problem lyfts i rapporten fram satsningar som Bostad Först (som finns i flera kommuner t.ex. Helsingborg) där prio ett för människor med social problematik är en egen bostad. Först därefter kan insatser mot psykisk ohälsa eller missbruk sättas in, i stället för att som nu ofta börja i den änden. Michael Anefur håller med om den slutsatsen.

– När jag började mitt projekt här så tänkte jag att så enkelt kan det inte vara. Men vi ser i de här projekten att över åtta av tio klarar av att ha ett eget boende precis som du och jag. Det kanske är så enkelt att vi har missat det i 30-40 år. Om människor får förtroendet att ha en lägenhet och inte en massa specialkrav som att du får inte ta emot besök, du får inte dricka vin på fredagen, så blir den lägenheten så värdefull att man klarar så mycket mer. Jag träffade själv en man i Helsingborg som var hemlös och han sa att "det begriper du väl att kan jag inte bo normalt så kan jag ju inte leva normalt".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".