Kulturföreningen Salongen har tagit över verksamheten i A-salen i Folkets Hus på Söder i Helsingborg. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Sprudlande kulturförening riskerar att gå i graven

Konstnärlig ledare: "Får vi inga pengar lägger vi ner"
2:41 min

För 1,5 år sedan tog Kulturföreningen Salongen över verksamheten i A-salen i Folkets Hus på Söder i Helsingborg. Under den tiden har den tidigare ganska anonyma lokalen förvandlats till ett kulturhus med massor av aktiviteter men nu går verksamheten på sparlåga eftersom det saknas pengar på sikt.

Kulturföreningen Salongen har hela tiden sagt att det behövs ekonomiskt stöd från kommunen för att man ska kunna hålla huset öppet på sikt. Men det saknas sedan årsskiftet och därför går verksamheten på sparlåga.

– Verksamheten ligger i någon slags dvala. Vi har inte något besked än från den nya kulturnämnden om de är intresserade av att investera i oss eller inte, säger Jeanette Sollén, konstnärlig ledare.

Behovet finns

Salongen har haft över 150 olika kulturarrangemang sedan starten hösten 2013 och har intäkter som täcker hyran för lokalen och lite till. Under första året arbetade man helt ideellt för att bevisa att det fanns ett behov. Sedan bad man kommunen om stöd och fick ett tillfälligt bidrag på 345 000 så att man kunde klara hösten med hjälp av tillfälligt anställda.

Salongen har skickat in en ny ansökan om pengar. Föreningen vill ha ett långsiktigt stöd för tre år framåt och har sökt sammanlagt fyra miljoner kronor i verksamhetsstöd, en bidragsform som egentligen inte finns i Helsingborg.

Kräver verksamhetsstöd

Jeanette Sollén tycker att det är på tiden att Helsingborgs stad ger den här typen av stöd. Hon jämför med Malmö som ger 65 miljoner kronor om året i stöd till olika kulturverksamheter.

– Det behövs mindre scener och det behövs bredare scener som kan plocka upp både amatörverksamhet och fri professionell verksamhet, säger hon.

Lägger ner utan stöd

Även om Salongen byggt upp en stor verksamhet och tycker att man visat att det finns behov av en ny scen i Helsingborg så tänker man alltså inte kompromissa. Blir det inget ekonomiskt stöd läggs verksamheten ner, och det börjar bli bråttom med ett besked.

– Egentligen behövde vi besked för några veckor sedan, men vi kan tänja på det någon vecka till. Får vi en indikation om det lutar mot ja eller nej så har vi kanske till nästa månadsskifte på oss. Sen måste vi lämna lokalen som ju inte är i vår utan i ABF:s ägo, säger Jeanette Sollén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".