Identitetsstölder blir allt vanligare. Foto: Jenny Sandgren.
Identitetsstölder blir allt vanligare. Foto: Jenny Sandgren.

Stöld av identitet allt vanligare

Lisa: Jag är både arg, ledsen och rädd
2:13 min

Allt fler drabbas av så kallade id-kapningar. Någon använde Bjärnumbon Lisa Buis identitet för att handla varor för över 150 000 kronor.

Allt fler drabbas av så kallade id-kapningar. Någon använder någon annans personuppgifter för att till exempel ta lån, skaffa kreditkort, beställa varor eller öppna konton.

Lisa Bui i Bjärnum i norra Skåne utsattes för detta i början av januari. Det uppdagades när ett stort elektronikföretag ringde henne på jobbet och undrade om det verkligen var hon som handlat varor för många tusentals kronor.
- Men det var ju inte jag, jag var ju på jobbet. Då sa han: ojdå, du får nog ringa polisen för jag tror du blivit id-kapad, berättar Lisa Bui.

Polisen trodde först inte Lisa, utan sa att det sannolikt var någon som jävlades med henne. Men det visade sig att någon verkligen hade använt Lisa Buis personuppgifter för att bland annat handla varor och teckna mobilabbonemang.
Lisa och hennes man tror själva att värdet på allt id-kaparna lurat sig till går upp mot mellan 150 000 och 200 000 kronor. De har handlat bland annat mobiltelefoner, playstation, tv, dyr klocka med mera.

Även om Lisa sannolikt går ekonomiskt skadefri ur detta så är hon både arg och ledsen.
- Min hemförsäkring hjälper ju mig i detta. Men det känns ändå kränkande och obehagligt, säger Lisa Bui.

Polisen i nordöstra Skåne bekräftar att id-kapning blir allt vanligare.
- Det är svårutredda brott, säger Roger Thurnill som jobbar med bedrägeribrott inom polisen i nordöstra Skåne.
Och han medger att en hel del av dessa brottslingar kommer undan.
- Om man tittar på hur många som är drabbade så är det ju ändå så att de flesta kommer undan. Det är svårt att utreda dem, säger Roger Thurnill.

Polisens generella råd är att vara rädd om sina personuppgifter och inte lämna ut dem i onödan, varken på nätet eller i riktiga livet. Och att sätta lås på brevlådan, många myndigheter - inkl polisen själva - skickar ut brev där namn och fullständigt personnummer framgår,  vilket är tillräcklig information för att id-kapare ska kunna använda din identitet.

Vill du läsa mer om hur du kan skydda dig mot id-kapning?
Här finns rekommendationer från stöldskyddsföreningen och polisen.

Du kan också läsa mer om id-kapning på SVT-programmet Plus webbsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".