Lisa Nordén klämde en pizza med ruccola på och blev dålig i kistan
Man kan inte vara säker på vad som finns på pizzan. Foto: Scanpix

Mycket fusk på pizzeriorna

Kontroller i Kristianstad visar att flera av kommunens pizzerior använder andra ingredienser än vad som utlovas på menyn. 
Fetaost, krabba och parmaskinka kan i själva verket vara något helt annat.

Mer än hälften av de kontrollerade pizzeriorna i Kristianstad hade skillnader i vad som stod på menyn och det som faktiskt serverades. Cirka hälften av bristerna är sådana som kan påverka kundernas hälsa. Faran ligger i att de ersättningsprodukter som används innehåller allergener som inte finns i den utlovade produkten. Två sådana exempel är fetaost och krabba. Fetaost innehåller mjölk från får eller get, medan det billigare alternativet salladsost innehåller komjölk. Krabba är ett skaldjur som ibland ersätts med Crabsticks som är pressad vitfisk med krabbsmak.

– I många av fallen tror ägaren till pizzerian att det de använder är samma sak som det som skrivs i menyn. Konsekvensen kan bli mycket allvarlig för kunden. Därför kommer vi under 2015 se om pizzerior har tagit till sig av vår information och om det är färre som har brister, säger Ulf Persson, ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande.

När det gäller restauranger var resultatet bättre och gästerna kan lita på menyerna i högre utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".