Pågatåg på Hässleholms station. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio

Gratis kollektivtrafik för färdtjänstberättigade

Skånetrafiken: Vi måste börja jobba på ett annat sätt än vad vi gjort
1:09 min

Från och med söndag får Skånetrafikens färdtjänstresenärer åka gratis på bussar och tåg i Skåne.

Alla färdtjänstberättigade i nordöstra Skåne har i dagarna fått hem ett helt nytt färdtjänstbevis som innebär fria resor på alla Skånetrafikens bussar och tåg inom Skåne. Kortet börjar gälla nu på söndag å syftet är att fler ska kunna testa på att resa kollektivt då hälsan tillåter. 

- Det är ett sätt för oss att jobba med att stimulera våra kunder att kunna resa med den allmänna kollektivtrafiken i de fall man kan detta. Det handlar också om att vi framöver kommer få en ålderspuckel som gör att vi får väldigt många som sannolikt är beviljade till färdtjänst. Det gör att vi måste börja jobba på ett annat sätt än vad vi gjort historiskt, säger Lars Hellström, affärsområdeschef för serviceresor på Skånetrafiken.

I dagsläget är det runt 20 000 skåningar som har rätt till färdtjänst och för att få fri kollektivtrafik ska man bo i någon av de 23 kommuner som har färdtjänstavtal med Skånetrafiken, vilket alla kommuner i nordöstra Skåne har.

- Vi har redan nu fått väldigt många kundsynpunkter och många som hört av sig och sagt "äntligen så gör ni så vi kan resa i kombination". Det är ju också ett sätt att stimulera en rörlighet. Man kommer ut och blir som alla andra när man reser i den allmänna kollektivtrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".