Josef Lannemyr, utredare och Christine Ekdahl Persson, chef för arbetsförmedlingen i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Josef Lannemyr, utredare och Christine Ekdahl Persson, chef för arbetsförmedlingen i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Arbetslösheten minskar snabbare i sydost

Arbetsförmedlingschef: Har lyckats hänga med i utvecklingen
2:58 min

Arbetslösheten minskade snabbare i sydost än i Skåne som helhet förra året. Det kom fram när Arbetsförmedlingen idag hade träff i Ystad med arbetsgivare, politiker, utbildare och bemanningsföretag. 

– De sydöstra kommunerna ligger egentligen bland de lägsta arbetslösheterna i Skåne, säger Christine Ekdahl Persson, chef för arbetsförmedlingen i Ystad.

I fjol minskade arbetslösheten snabbare i Sjöbo, Ystad och Simrishamn än i Skåne som helhet. I Sjöbo och Ystad ligger den på drygt sex procent och i Simrishamn på drygt sju procent.

I Tomelilla har arbetslösheten också minskat under 2014, här ligger den nära snittet för Skåne som är drygt tio procent.

Arbetsmarknaden i sydöstra Skåne verkar utvecklas åt rätt håll och 2014 var ett bra år, enligt Josef Lannemyr som är utredare på arbetsförmedlingen. Man kan också säga att arbetsmarknaden i de fyra kommunerna i sydost delvis skiljer sig från andra delar av Skåne.

– Ja man skiljer sig dels genom den lägre arbetslösheten så man har ju generellt en god arbetsmarknad, sedan så finns det mer jordbruk, det finns mer företag inom byggverksamheten, och så ser det olika ut mellan de olika kommunerna till exempel, att Sjöbo är Sveriges byggcentrum, det finns ingen kommun i Sverige där så många jobbar inom bygg och i Ystad jobbar många inom offentlig sektor.

Vad beror det på att arbetslösheten är lite lägre i de här kommunerna?

– Ja det är väl tiotusenkronors-frågan egentligen, men en sak är väl att man har ju diversifierat arbetsliv eller näringsliv då som har lyckats hänga med i utvecklingen, det är väl själva grunden, och sen har man det här med turism som är en växande bransch till exempel och goda kommunikationer så att man kan dra nytta av växande arbetsmarknader på andra håll och att människor är beredda att röra på sig, det är också viktiga faktorer.

Men det finns också utmaningar. Trots att omkring 59 000 personer är arbetslösa i Skåne idag så råder det brist på arbetskraft inom vissa yrken.

– Det är ju främsta anledningen till att vi möts här idag också och se hur kan vi som jobbar med olika arbetsmarknadsfrågor tillsammans samverka för att hjälpa företagarna här och hitta kompetensen de behöver.

Tillväxt och samverkan är två saker som behövs för att arbetsmarknaden ska utvecklas på sikt.

– Men också att fler unga klarar gymnasieskolan och att fler utbildar sig i de branscher som det behövs folk i, säger Josef Lannemyr, och ger exempel på sådana branscher.

– På lång sikt är det tekniska yrken, tekniska kompetenser inom industri, det kommer att behövas fler inom privata tjänstenäringarna, vi ser att städbranscher och tekniska konsulter ökar, det är ett stort spann där, men även offentlig sektor som just nu har väldigt svårt att rekrytera personal, man får inte tag på sjuksköterskor med specialistkompetens, det kan vara svårt att få tag i läkare, men också på sikt så behövs gymnasieutbildad vårdpersonal.

Och hur ska man som ung människa i de här kommunerna tänka om man kanske ska välja till gymnasiet idag?

– Som det tagits fram här under förmiddagen också, så handlar det kanske inte så mycket om vilken typ av utbildning man väljer men att man faktiskt genomför gymnasiet och går ut med fullständiga betyg, det är egentligen det viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".