Månadens diktare i februari: Jenny Wrangborg
Foto: Joakim Mathiasson

Jenny Wrangborg månadens diktare i P1

Poeten och krönikören Jenny Wrangborg är månadens diktare i vår grannkanal P1 nu i februari. Varje dag klockan tolv den här veckan läser hon en av sina dikter i programmet Dagens dikt som sänts sedan 1937 och därmed är ett Sveriges Radios äldsta program.

Jenny Wrangborg, född 1984 i Kristianstad, är en svensk poet och krönikör. Hennes debut, diktsamlingen "Kallskänken" (Kataförlag 2010), behandlar arbetets villkor i restaurangbranschen, underordning och facklig kamp.

2014 kom hennes andra diktsamling "Vad ska vi göra med varandra". Den är en sorgesång över ett samhälle som faller isär men skildrar också hoppet i att det skulle kunna se annorlunda ut.

Wrangborg är en flitig uppläsare, hon uppträder själv men även tillsammans med musiker. Tonsättningar har bland annat gjorts av Love Antell, Stefan Sundström, för blåsorkester/körer av bland andra kompositören Håkan B Carlsson och av Wrangborgs egna band Stationen.

Numera bor hon i Stockholm och skriver i Arbetet, Flamman, Kommunalarbetaren och Dagens Arbete. Hon har fått LO:s stora kulturpris och Stig Sjödin-priset och var en av de inbjudna poeterna på Dagens Dikts seminarium om den nya politiska poesin på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i höstas.

Diktsamling Kallskänken

Förlag: Ordfront (2010)

Musik Rejnhold Glière: Intermezzo för kontrabas och piano (1902)

Exekutör Joel Quarrington, kontrabas och Andrew Burashko, piano

Länk till Dagens dikt i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".