Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökar ansvar på kommuner för gymnasieavhoppare

Mattias Säflund: Målsättning ungefär hälften ska komma tillbaka till utbildning
1:31 min
Fler till utbildning är viktigt menar gymnasiechefen.
1 av 2
Att en stor del ska komma tillbaka till utbildning är viktigt, menar Mattias Säflund som är chef för de fria skolformerna. Foto: Jennie Wahlgren/ Sveriges Radio
Gymnasieelever Åbyskolan
2 av 2
Yasmina Baladi som läser på ekonomiprogrammet tror det finns en stor press på ungdomar idag. Foto: Jennie Wahlgren/Sveriges Radio

Sedan årsskiftet är det en ändring i skollagen som lägger mer ansvar på kommunerna. De ska ha extra koll på de som hoppat av eller gått ut gymnasiet utan examen och dokumentera vad man gör för att hjälpa de till sysselsättning. I Klippan bygger man upp en verksamhet för att möta de nya kraven.

Mathias Säflund är verksamhetschef över de fria skolformerna i kommunen.

– Vår målsättning är att ungefär hälften av ungdomarna som kommer inom de här aktiviteterna ska kunna komma tillbaka till någon form av utbildning. Sen kan det vara andra ungdomar som kanske får hjälp genom olika företagskontakter eller praktikplatser att komma ut på arbetsmarknaden den vägen.

Just kartlägger man hur många ungdomar i Klippan som är under 20 år och som hoppat av eller lämnat gymnasiet utan gymnasieexamen. Dessa ska man fånga upp genom ett så kallat navigatorcentrum,  där olika verksamheter inom kommunen ska vara inkopplade, men också samarbeta med bland annat arbetsförmedlingen, försäkringskassan och eventuellt företag på orten.

Yasmine Baladi studerar andra året på ekonomiprogrammet i Klippan. Hon känner en del som har hoppat av skolan och tror att en hög press att lyckas ofta kan ligga bakom.

– Jag vet att Sveriges ungdomar har väldigt svårt med att söka jobb och så vidare, det blir väldigt hög konkurrens. Då känner ungdomar pressen att studera och pressen att lyckas så det blir väldigt hög påfrestning.  

Studie- och yrkesvägledare Veronica Jansson på Åbyskolan i Klippan tror att samlade insatser för de ungdomarna som är utanför gymnasiet är en bra och viktig åtgärd.

– Vi har ju en kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare och andra aktörer på marknaden som kan hjälpa till. Framförallt för att hitta en väg framåt, det är mycket att spara på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".