Om second hand-verksamheten har öppet mer än 24 timmar per vecka är det momspliktig verksamhet. Foto: Jenny Sandgren.
Om second hand-verksamheten har öppet mer än 24 timmar per vecka är det momspliktig verksamhet. Foto: Jenny Sandgren.

Kupan riskerar momskontroll

Kupan: Över en halv miljon går in i statskassan istället för till de behövande
1:25 min

Röda Korsets Kupanbutik i Kristianstad riskerar att behöva börja betala moms. Och om de inte momsregistrerar sig snart så kommer de sannolikt kontrolleras av Skatteverket under året.

Att handla second hand är allt mer populärt. Nu måste även ideella föreningar, som säljer för välgörenhet, betala moms. Om de har tillräckligt stor försäljningsverksamhet.

Skatteverket drar gränsen med hjälp av öppettider och arbetskraft; även ideell secondhandverksamhet ska betala moms om de har övervägande ideellt arbetande personal och mer än 24 timmar öppet i veckan.

På Kupan i Kristianstad har man öppet betydligt mer, men har ännu inte momsregistrerat sig. Man avvaktar riktlinjer från Svenska Röda Korset centralt, som genom samtal med politiker och lagstiftare försöker hitta en väg runt momsplikten.

Skatteverket uppmanar dock verksamheter att inte vänta med att momsregistrera sig.
- Det är olyckligt om man bygger upp en momsskuld som man sen får svårt att hantera, säger Henrik Lund, som är ansvarig för granskning av ideella föreningar på Skatteverket.

Skatteverket kommer under året att göra kontroller av ideella verksamheter. På Kupan ser man stor påverkan på verksamheten om de blir tvungna att betala moms
- På hela vår omsättning blir det över, gott och väl, över en halv miljon som går in i statskassan istället för till de behövande, säger Jeanette Oredsson på Röda Korsets Kupanbutik i Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".