Jessica Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad
Jessica Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio

Snart kan hushållen ha egna reningsverk

Jessica Engvall: Vi vill göra om det till en resurs
3:07 min

Helsingborg är först i landet med att planera en hel stadsdel med avfallskvarnar och så kallade miljövänliga toaletter i lägenheterna. Med det här systemet kommer den nya stadsdelen Oceanhamnen att göra om sitt avfall till en resurs för samhället.

Oceanhamnen ligger ett stenkast från Knutpunkten. Här planeras en ny stadsdel med unika planer på att bygga lägenheter ur ett miljöperspektiv. Här ska man nämligen in med ett nytt avloppssystem och istället för vattentoaletter använda vakumtoaletter, på så sätt kommer man att spara 80% av dagens vattenförbrukning. Det nya systemet kommer även att ha andra fördelar, som att man bättre ska kunna ta hand om toalettavfall och använda det som gödsel på våra åkrar.

- Idag lägger vi väldigt stora resurser på insamling och hantering av både mat- och toalettavfall, säger Jessica Engvall, kommunikatör på Helsingborgs stad.

Kommunen hoppas att de första familjerna kan flytta in redan 2018. Förutom ett nytt avloppssystem för toaletterna kommer de här lägenheterna att förses med avfallskvarnar i köken. Med andra ord så lär inte de bruna avfallspåsarna behövas för dem som kommer att bo i området.

- En del av avfallet kommer att bli biogas så att vi kan köra våra bussar och bilar på det.

Just nu pågår en innovationstävling i kommunen där man bjudit in allmänheten till att bland annat komma med förslag på att skapa framtidens system för återvinning av toalett- och matavfall. Men syftet med tävlingen är inte att i första hand få in färdiga lösningar.

- Det här handlar inte bara om en teknisk lösning, utan det handlar lika mycket om att användarna ska förstå nyttan med systemet. Det blir framgångsrikt först när de börjar använda det.

Själva tävlingen handlar om att få in nytänkande. Än så länge har det bara kommit in några enstaka förslag, men det lär ramla in fler fram till 27 februari.

- Vi vill bjuda in designers, arkitekter, beteendevetare  och studenter till att komma in med sina idéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".