Bodil Eriksson
- En sådan här stor satsning har jag aldrig varit med om att politikerna gjort, säger Bodil Eriksson, enhetschef för Barn och Ungdomsverksamheten. Foto: Linda Evereus / Sveriges Radio

Anställer 24 nya socialarbetare för att klara lagkraven

Chef: Det här kommer att förbättra för både hjälpsökande och socialsekreterare
1:37 min

Kristianstad Kommun har brutit mot lagen i över ett år - då utredningar av barn som misstänks fara illa inte har gjorts inom den tid som krävs. Nu ska man ta krafttag för att lösa problemet och anställer 24 nya socialarbetare.

 En orosanmälan - när någon, kan vara skola, granne, polis, bekant - misstänker att ett barn kan fara illa och kontaktar socialtjänsten ska hanteras skyndsamt, på max två veckor.

Inleds sedan en utredning ska den slutföras inom 4 månader. I slutet av december var det 55 utredningar som inte hunnit med.

Förra året fick Kristianstad kommun in 2325 anmälningar och det är mer än nånsin tidigare, och över 700 fler anmälningar än året innan.

Med den här satsningen på 24 nya tjänster hoppas man att man ska kunna hjälpa snabbare, helst ännu snabbare än de 4 månader lagen kräver.

– Det känns fantastiskt att ges möjligheter att hinna med vårt arbete, säger Bodil Eriksson är enhetschef för Barn- och Ungdomsverksamheten som hör till Arbete- och välfärdsförvaltningen i Kristianstad.

– Det här kommer att bli bättre för både medborgare och socialsekreterare.

Det är både socialsekreterare för utredningar och behandlingspersonal som ska anställas, för att kunna erbjuda mer stöd tidigare.

– Fyra månader är lång tid när man antingen behöver hjälp, eller om man kanske bara vill ha sitt ärende med socialtjänsten avslutat. Det är lång tid och det är otillfredsställande för alla, säger enhetschef Bodil Eriksson.

– Vi vill ha ett större utbud av förebyggande arbete och möjligheter till egen kontakt om man behöver stöd, och att också få den hjälpen inom kanske ett par veckor. I de fall det behövs utredning hoppas jag att vi kan handlägga dem mycket snabbare än fyra månader, säger hon.

Man hoppas att de 24 utlysta tjänsterna är tillsatta den första september. Just nu är man drygt 90 anställda.

Orosanmälningar ökar

Antal anmälningar om barn som misstänks fara illa i Kristianstad:

2009: 1173 st

2010: 1217 st

2011: 1308 st

2012: 1436 st

2013: 1602 st

2014: 2325 st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".