Spolning av avlopp. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Perstorps avloppssystem fick spolas efter översvämningarna förra sommaren. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Perstorp rustar mot översvämningar

Samhällsbyggnadschef: "Ska göra fördröjningsdammar"
1:29 min

I slutet av juli förra sommaren drabbades Perstorp av ett kraftigt skyfall och både bostäder och vägar översvämmades av vattenmassorna. Nu har kommunen höjt beredskapen för att klara framtida oväder bättre.

Det var den 27 juli förra året som himlen öppnade sig. Under en och en halv timme föll 140 millimeter regn i Perstorp och många av kommuninvånarna drabbades av översvämmade källare och vägar. Slutnotan för skadorna landade på ungefär två miljoner.

– En väninna till mig bor i villa och hennes hus blev totalt översvämmat. Hon var alldeles förtvivlad, säger Perstorpsbon Stefania Barbara Ohlin Persson.

Enligt Kjell Hedenström, samhällsbyggnadschef på Perstorps kommun, är det nästan omöjligt för en liten kommun att rusta sig mot så stora vattenmängder som föll förra sommaren. Trots det har man nu bestämt sig för att höja beredskapen inför oväder i framtiden.

– Vi tittar på ett sätt att fördröja dagvattnet ner till reningsverket och där tänker vi att vi ska göra fördröjningsdammar motsvarande den i Jeans damm, säger Kjell Hedenström.

De nya dammarna skulle enligt Kjell Hedenström göra det möjligt att portionera ut vattnet i den takt som systemet klarar av. Därmed skulle konsekvenserna av framtida skyfall minska betydligt.

Hur långt har ni kommit i den processen?

– Vi är fortfarande i planeringsstadiet och har hittat två lämpliga platser så nu handlar det om att ansöka om tillstånd från länsstyrelsen.

Förutom de planerade vattendammarna har kommunen även köpt in ytterligare pumpar och vattendammsugare. Perstorpsbon Lillemor Johansson välkomnar initiativet.

– Ja, det tycker jag är bra. Absolut. Det var väl på tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".