Räddningstjänsten i Hässleholm övar oljebränder i kök
1 av 2
Så här ser det ut om man häller vatten på brinnande olja. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Dennis Reimer och Andreas Scherbel på Räddningstjänsten i Hässleholm
2 av 2
Dennis Reimer och Andreas Scherbel framför utbildningscontainern. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Mobil container ska öka brandsäkerheten

Andreas Scherbel, brandman: Generellt sett är kunskapen ganska god
6:11 min

Räddningstjänsten i Hässleholm kan nu utbilda folk i brandsäkerhet var som helst. De har införskaffat en mobil container, inredd så att man ska kunna öva situationer tagna ur verkligheten.

Containern rymmer ett kök där man kan se vad som händer om man försöker släcka en oljebrand genom att hälla vatten på det som brinner. Ett av rummen ska vara ett rum på exempelvis ett äldreboende. Det går att släppa på rök och öva hur man bäst får ut någon ur ett rum som rökfylls.

– Vi utnyttjar den gärna på allmänna platser för att köra olika informationsinsatser och en sådan kan vara för att skapa intresse när vi rekryterar brandmän som vi vill göra i Sösdala, där vi verkligen behöver den hjälpen av deltidsbrandmän, säger brandinspektör Dennis Reimer.

Räddningstjänsten utbildar över 2000 personer om året i brandsäkerhet och får besök av både företag och kommunala förvaltningar. Nu kan de i stället lasta containern och besöka arbetsplatserna. Vad de vet är de först ut i landet med en utbildningscontainer och det är personalen själv som har byggt upp containerns rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".