Sam Modabberzadeh och Jonna Linde
Sam Modabberzadeh går i tvåan på Österänggymnasiet där Jonna Linde är syv. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Gymnasieelever vill ha jobb där de hjälper andra

Jonna Linde, syv: Matcha mot arbetsmarknaden gjorde man på 1950-talet
4:06 min

Många unga går arbetslösa trots att samhället skriker efter arbetskraft inom flera yrken.

Jonna Linde jobbar som studie- och yrkesvägledare på Österänggymnasiet och skriver samtidigt en masteruppsats där hon tittar på hur unga utan gymnasieutbildning resonerar kring framtida utbildning och jobb. Hon träffar dagligen unga från samhälls-, natur- och teknikprogrammen.

De studenterna är ofta intresserade av yrken som läkare, advokat och jurist. Många unga vill ha jobb där de kan bidra, tillföra samhället något och hjälpa andra människor, berättar Jonna Linde.

– Vissa har funderat väldigt mycket på hur arbetsmarknaden ser ut och väljer helt och hållet utifrån det och andra utgår ifrån sig själv och vad man är intresserad av.

Som syv är hennes uppgift att visa vilka utbildningsmöjligheter som finns för den enskilda eleven men inte att lyfta fram bristyrken, såvida inte eleverna själva funderar på dessa.

– Vi har etiska förhållningsregler precis som de flesta yrkesgrupper och vi är inte rådande i den bemärkelsen längre. Tidigare hette det att man matchade mot arbetsmarknaden men så är det inte längre utan det var ju 1950-tal som det var på tapeten. I dagsläget har vi en helt annan verklighet att förhålla oss till.

Är det enbart av godo när man ser hur många unga som går arbetslösa?

– Jag är av den uppfattningen att styra människor till att göra saker som det inte är intresserade av det leder inte till något produktivt i längden. Det blir en dubbelkostnad för samhället om man först ska styra in på en sak och sedan välja om och göra det man egentligen ville göra.

Sam Modabberzadeh läser naturprogrammet på Österänggymnasiet och ska om ett halvår bestämma sig för vad och var han ska studera efter gymnasiet. Just nu funderar han på allt från juridik och medicin till astrofysik.

Hur mycket spelar arbetsmarknaden in i ditt val?

– Det spelar en relativt stor roll, för mig i alla fall. Man måste ju ta hänsyn till att man får ett jobb. Om man nu väljer ett jobb så har man antagligen gjort någon form av ekonomisk plan så man måste kunna hålla sig till den och få jobbet, säger Sam Modabberzadeh.

Han kan tänka sig att flytta efter jobben när han är färdigutbildad, men vet att det inte är så lätt att söka jobb utomlands.

– Det spelar en roll vilken utbildning man har. Juridik exempelvis är svårt utomlands eftersom lagarna skiljer sig mycket mellan olika länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".