Många försenade tåg i juli.
Många försenade tåg i juli. Foto Rebecka Erici/Sveriges Radio.

Nya spårväxlar försenar tågen

Projektledare: "Hoppas att man vill byta tillbaka"
2:53 min

Nya spårväxlar ställer till det i det Skånska järnvägsnätet. Bara den här veckan har det varit ett flertal problem. Framförallt mellan Malmö, Lund och Höör.

– Det har visat sig att de nya växlarna är behäftade med en hel del problem som orsakar de här störningarna. Det är beklagligt. Tanken med de nya växlarna var ju att minska problemen och förseningarna, säger Pernilla Merkenius, projektledare vid Trafikverket Distrikt Syd

Den senaste tidens förseningar i den skånska tågtrafiken beror på att trafikverket byter ut gamla järnvägsväxlar. Det arbetet har man påbörjat på södra stambanan i Skåne och det har visat sig innebära en hel rad nya problem för tågtrafiken. Växlarna går inte att använda fullt ut och ställer till det för både persontrafik och godståg. Trafikverket har nu beslutat att temporärt stoppa inläggningar av fler växlar av den typ som ställer till det i Skåne. När det gäller de 16 växlar som redan lagts ut i Skåne jobbar man i första hand med att felsöka och åtgärda de problem som uppstår.

– Jag väntar på besked på hur jag ska hantera de här 16 växlarna lokalt.

– Jag hade hoppats på att man skulle byta tillbaka till den växelmodell man hade tidigare. Väljer man att ha de kvar så får man förstärka organisationen här nere för det tar otroligt mycket energi att avhjälpa felet, säger Pernilla Merkenius, projektledare vid Trafikverket Distrikt Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".