Lisa Kjellgren, präst
Lisa Kjellgren, präst. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Jenny Sandgren

Fördomar i fokus för konfirmander

Prästen: En del av de fula orden ungdomarna använder vill jag inte säga i radio
4:23 min

Kyrkan i Hässleholm samlar under lördagen alla kommunens konfirmander till en temadag om fördomar. Man vill också prata med ungdomarna om vilka ord de använder när de talar med varandra.

Temadagen inleds med stå upp-komikern och artisten Jesper Odelberg som föreläser för konfirmanderna om sin cp-skada och hur det är att leva med den.
- Det blir intressant att höra hans perspektiv på fördomar, säger Lisa Kjellgren, präst i Hässleholms församling, som har varit med och planerat den här träffen.

Under dagen kommer de 290 deltagarna sedan att delas in i mindre grupper och bland annat diskutera språkbruk och vad man säger till varandra.
- Är det ok att kalla någon för "cp" eller skrika "blatte" efter varandra? Det vill vi att de pratar om, berättar Lisa Kjellgren.

Konfirmanderna har själva fått bidra med exempel på fula ord och uttryck som är vanliga, och arrangörerna har valt ut tio av orden för diskussioner under lördagen. Men de värsta exemplen vill Lisa Kjellgren inte nämna i radion ens.
- Nej, det har jag faktiskt ingen lust att göra. Det känns inte okej faktiskt, säger Lisa. Som tror och hoppas att temadagen kan förändra till det bättre. 
- Det hoppas vi verkligen, det är vår intention, säger Lisa Kjellgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".