Eftermiddag

Nationell strategi för kulturskola efterlyses

Torgny Sandgren: "Vissa instrument på blåssidan har det svårt"
6:05 min

Torgny Sandgren som är generalsekreterare för sveriges musik- och kulturskoleråd efterlyser en nationell strategi från regeringen för sveriges kulturskolor. Detta är något han upplever saknas och ett av syftena är att skillnaderna mellan kommunerna när det gäller kulturskolans utbud ska bli mindre.

- Vi har haft kultur- och musikskolor i Sverige i mellan 60 och 70 år och kommunerna lägger cirka 2 miljarder tillsammans på detta årligen. Problemet är att staten inte brytt sig om att ha en politik om detta, säger Torgny Sandgren.

Ett av syftena med en nationell strategi, tycker han, är att säkra kompetens för att lära ut instrument även framöver. Det ska också förhindra skillnader mellan kommunerna när det gäller vilket utbud som finns för kommuninvånarna.

- Kulturskolans uppdrag är lokalt i varje kommun och många av dem vill hjälpa till att försörja musikhögskolorna och de stora orkestrarna med duktiga musiker men det är kanske inte främst deras ansvar att göra detta, säger Torgny Sandgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".