Ängelholms flygplats nya entré. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Ängelholms flygplats nya entré. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio

Ängelholm vägrar rätta olagligt flygplatsstöd

Signaler till medborgarna: Gör som vi, strunta i vicket
1:30 min

Ängelholm och grannkommunerna gav olagligt stöd til Peab när de köpte Ängelholms flygplats 2010.

Men kommpolitikerna vill inte rätta till felet.

När flygplatsen såldes subentionerade Ängelholm och grannkommunerna köpet genom att skriva av ett lån på 15 miljoner kronor. Beslutet har överklagats två gånger och senast i höstas slog Förvaltningsrätten fast att det var olagligt.

Men kommunen tänker inte försöka rätta till saken. I stället bestämde sig kommunstyrelsen för en tid sen att lägga ärendet till handlingarna. Alltså att stoppa domen i arkivet utan att göra något åt den.

- Det är väldigt provocerande när man inte ens försöker utan bara rycker på axlarna, säger miljöpartisten Karl-Otto Rosenqvist som tillsammans med Engelholmspartiets representant var ensam om att vilja försöka rätta felet.

- Signalerna till medborgarna är ju att om ni får ett domslut emot er så behöver ni inte ta det så allvarligt. Ni behöver inte ens försöka rätta er utan kan strunta i vilket, säger Karl-Otto Rosenqvist

Karl-Otto Rosenqvist är också rädd för att kommunpolitikerna kan göra likadant i andra fall eftersom det inte kostar ngåonting att trotsa domstolen.

- Det finns inga sanktionsmöjligheter. Vi kan inte få böter för att vi inte försöker göra någonting, säger han. Då är det nog väldigt lätt att man rycker på axlarna och tänker att vi kan göra så här i fler ärenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".