Linnéskolans gård i Limhamn där 17-åringen dödades. Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio
Foto: Rafaela Stålbalk/Sveriges Radio

14-åring frias i uppmärksammat mordfall

17-åring höggs ihjäl vid slagsmål
1:49 min

Malmö tingsrätt friar den 14-årige pojken som ställts inför rätta i en så kallad bevistalan i ett uppmärksammat mordfall. En 17-åring döms för mordet och en 20-åring för misshandel och övergrepp i rättssak.

Det är ovanligt att en 14-åring som inte är straffmyndig, ställs inför rätta. Men det är möjligt enligt Lagen om unga lagöverträdare. Syftet är att klarlägga vilken skuld den unge haft. Något straff döms inte ut om rätten finner att den unge är skyldig. Malmö tingsrätt anser i det här fallet inte att den 14-årige pojken är skyldig.

Var drivande

Mordet begicks den 6 augusti förra året på Linnéskolans skolgård i Malmö, där ett stort antal ungdomar var samlade. Under ett slagsmål höggs en 17-årig pojke ihjäl med en krossad ölflaska. Åklagarna ansåg att 14-åringen hade ansvar och att det var han som under slagsmålet räckte över den krossade flaskan till gärningsmannen, en nu 17-årig pojke.

Det anser däremot inte Malmö tingsrätt att åklagaren har lyckats bevisa. Samtidigt konstaterar rätten dock att pojken varit mer inblandad i dödsmisshandeln än han velat medge och att han ljugit under rättegången.

– Det som är viktigt för mig är att tingsrätten kommer fram till att det inte finns bevis, varken påstår jag, på objektiva grunder eller subjektiva. Det är inte bevisat att han agerat på det sätt som åklagaren har påstått när det gäller hanterandet av flaskan i slutskedet. Det är heller inte bevisat att han haft uppsåt till själva dödandet. Därför ska den här bevistalan ogillas. Det är det som är det viktiga för oss, säger advokat Lars Kruse som företräder 14-åringen.

Sluten ungdomsvård

Däremot fälls den 17-årige pojken, som var 16 år när mordet begicks. Han döms till sluten ungdomsvård i tre år. Enligt tingsrätten skulle en vuxen person ha dömts till 18 års fängelse. En 20-åring som också var åtalad fälls för misshandel och för övergrepp i rättssak och döms till fängelse i ett år och två månader.

Den 14-årige pojken tvångsomhändertogs två dagar efter mordet och det var på begäran av socialnämnden som bevistalan fördes mot honom i rätten. Nämnden ansåg att rättens utredning skulle ha betydelse för vilka åtgärder som ska sättas in mot pojken. Nu hoppas hans advokat Lars Kruse att omhändertagandet omedelbart hävs, oavsett att tingsrätten anser att pojken varit mer inblandad i dödsmisshandeln än han själv velat medge.

– Det finns inte fog att hålla någon inlåst med tvång, även om man skulle komma fram till att han har agerat klandervärt. Jag är ju av en annan uppfattning, naturligtvis, men jag kan inte överklaga domskälen, säger Lars Kruse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".