Einar Critén från Kristianstad har länge varit engagerad i romska frågor. Foto: Linnéa Mattisson
Einar Critén från Kristianstad har länge varit engagerad i romska frågor. Foto: Linnéa Mattisson

"Jag har inget förtroende för polisen"

Einar Critén: Det är ändå bra att det görs något
1:21 min

Det finns ingenstans att vända sig för romer som upplever att de är diskriminerade eller utsätts för hatbrott, eftersom förtroendet för polisen är så lågt efter avslöjandena om Skånepolisens romregister. 

Det slår regeringens kommission mot antiziganism fast i sin utredning som presenteras idag.

– Jag har inget förtroende för polisen, säger Einar Critén från Östra Sönnarslöv utanför Kristianstad. Han är själv rom och har länge varit engagerad i romska frågor.

Han säger att om han själv skulle utsättas för diskriminering eller drabbas av ett hatbrott skulle han inte vända sig till polisen.

– Det finns ingenting som hjälper, man kan inte gå nånstans och ber om hjälp.

I utredningen föreslås någon form av roms statlig institution, som ska göra det lättare att få hjälp mot diskriminering. Men Einar Critén, som själv tidigare suttit i romska rådet, tycker egentligen inte att det räcker till.

– Allt som görs är ju bra, men egentligen tycker jag att det skulle behövas en samhällsomvandling, helst via EU, som gör att alla kan vara som de är.

Utredmingen slår också fast att antiziganismen ökar i Sverige. Einar Critén menar att det alltid har funnits fördomar, och att de kanske tom var öppnare förr.

– Men den yngre generationen accepterar inte det längre. De som är i tjugoårsåldern idag har fått utbildning och är en del av samhället och de vill inte ha det så.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".