På bygdegården i Knislinge förbereds en matmässa
Gruppen som anordnar matmässan i Knislinge hoppas på mycket folk på lördagen. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Mat i bygdegård bygger broar

Florence Svensson: Alla har behov av mat
6:01 min

På lördag arrangerar Östra Göinge kommun och bygdegårdsföreningen, tillsammans med frivilliga nyanlända, en matmässa i Knislinge.

– Tanken är att underlätta integrationen. När människor kommer och träffas är det viktigt att man pratar om mat och recept, att man skapar kontakter , säger Florence Svensson från kommunen.

Per Nordgren är engagerad i bygdegårdsföreningen.

– Vad jag har hört är många nyfikna, jag tror inte vi har haft en matmässa i byn, säger han om Knislingebornas respons på idén om en matmässa.

Mat från Europa, Asien och Afrika dukas upp och den som fastnar för något kan få med sig receptet hem att prova i köket.

– Vi är alla i behov av mat och när vi utbyter olika maträtter så bygger man på nyfikenheten, säger Florence Svensson som hoppas att matmässan ska ge integrationen i byn en knuff i rätt riktning.

På fredagen kunde P4:s reporter få en smakbit av både falafel med sesamfrön och syriska vinbladsdolmar men också kaka med choklad och ananasgelé.

Mat från Skåne får också plats på faten.

– Det kommer serveras gubbröra men eftersom den är kall och hamnar lite i skymundan bland alla dessa exotiska rätter så har vi valt att koncentrera oss på kalopsen som doftar kryddpeppar och är unik för Sverige, säger Martin Thygesson som driver restaurang i Sibbhult och står för de svenska smakerna på det gemensamma festbordet.

Matmässan pågår mellan 12-16 på Knislinge bygdegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".