Kraftringen grävde efter vattenläckan och lyckades lokalisera den vid niotiden på kvällen. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
1 av 2
Kraftringen grävde efter vattenläckan och lyckades lokalisera den vid niotiden på kvällen. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Michael Widing. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
2 av 2
Michael Widing. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Lund

Chock i Lund efter dödsolycka

Lundabo: "Det var väldigt dramatiskt"
1:26 min

Många lundabor är chockade efter gårdagens händelse då en fjärrvärmevattenledning började läcka och skållhet vatten forsade ner för gatorna. En person dog och sju skadades.

– Det var igår då jag tittade ut genom fönstret och såg den här otroliga ångan och vatten som forsade. Först trodde jag att det regnade men det gjorde det inte, utan det var kokhett vatten som strömmade ner för gatan. Väldigt dramatisk på det sättet. Det var väldigt tragiskt att människor blev skadade och dog till och med, säger Solevig Svensson som bor på Sankt Laurentiigatan där läckan uppstod.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade den stora vattenläckan i Lund i går när hett vatten forsade ut på gatorna och skapade en tjock dimma. Det gjorde att en busschaufför fick dålig sikt och körde på flera personer. En 65-årig avled av sina allvarliga skador och ytterligare sju personer skadades i samband med läckan.

Under natten lyckades personal från Kraftringen gräva sig ner till läckan och stoppa den.

– Det är väldigt ovanligt med fjärrvärmeläckor och med den här omfattningen har vi aldrig hört talas om, säger Michael Widing som är kommunikationschef på bolaget.

Vad kommer att hända nu?

– Vi kommer att gå in i en fas nu när det akuta är åtgärdat, där vi analyserar, försöker förstå, förklara och reparera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".