Lars Welander och Clas Persson C4 Energi
Lars Welander och Clas Persson C4 Energi. Foto: Dajana Kovacevic

Fjärrvärmen i Kristianstad är säker

Lars Welander: Vi vet långt innan om det skulle hända någonting
1:20 min

Från Allöverket i Kristianstad leds fjärrvärme ut i kommunen genom 54 mil ledningar, och projektingenjör Lars Welander på verket anser att de är säkra.

Många frågar sig om det som hände i Lund i fredagskväll, skulle det kunna hända även på andra ställen. En fjärrvärmeledning sprang läck och massor av skållhett vatten svämmade över gator i närheten av stationen.

I Kristianstad har man inga ledningar som ligger med vanlig isolering, utan det är speciella förskummade stålrör som ligger i skum och plast.

Rören är larmövervakade, och ger då tidigt signaler om det skulle hända någonting, enligt Lars Welander som är projektingenjör på C4 energi i Kristianstad.

De tidigaste ledningarna i Kristianstad är byggda 1979-80, så de cirka 35-år gamla.

– De vi har haft uppe för kontroll, när vi har gjort andra inkopplingar, så är de i precis samma skick som om dom var nya, säger Lars Welander.

Clas Persson, avdelningschef på Allöverket, berättar att det ibland uppstår småläckage, men att de är ganska snabba på att upptäcka och åtgärde dem. De har ett varningssystem som består av larmtrådar i isoleringen, som larmar om det skulle uppstå fukt från en liten läcka eller från yttre påverkan.

– Vi termograferar fjärrvärmenätet ett par gånger om året och då går vi över det med en värmekamera och då ser man tidigt om det är en läcka, så kan man gräva upp och laga det, säger Clas Persson, avdelningschef på Allöverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".