Tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem anländer till Hovrätten i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix

Kritik mot polisen efter våld mot nioåring

Alhem: "Det är en självklarhet att man inleder förundersökning"
6:28 min

Den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem är kritisk mot att polisens agerande efter händelsen på Malmö centralstation då en vakt dunkade en nioårings huvud mot marken. Han menar att det var självklart att inleda en förundersökning direkt.

Igår kunde man se en film på Sydsvenskan där en ordningsvakt på centralen i Malmö trycker ner en nioårig pojke, dunkar hans huvud i golvet och hänger på honom. Pojken greps tillsammans med en annan pojke när dom tjuvåkte på tåget efter att dom rymt från ett HVB-hem i helgen.

Många har reagerat väldigt starkt på det här. Bland annat kallar Rädda Barnen det för barnmisshandel. Ordningsvakten har nu stängts av från sin tjänst.

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare i Malmö, vad tycker du om filmen?

– Det gäller att hålla huvudet kallt men så mycket är klart att om jag hade varit åklagare hade jag inlett förundersökning. Jag tycker att det är ett självklart beslut när man ser den här filmsekvensen. Samtidigt hade jag varit mån om att framhålla att en sekvens från ett händelseförlopp kan det bara vara en liten den av händelsen. Här framgick det att det fanns mycket folk på centralen och det är viktigt att deras röster kommer fram i en bedömning.

Vad i filmen reagerar du på?

– Man kan verkligen ifrågasätta om våldet är proportionerligt i förhållande till den som man griper. Detta är ett barn och även de kan uppträda våldsamt, men omständigheterna gör att det är självklart, även om det inte finns en anmälan, att man fattar beslut om förundersökning.

Nu har de ändrat sig efter att fler anmälningar kommit in?

– Nu har de bestämt att det ska göra det men det förvånade mig oerhört mycket igår när man inte tyckte att ett brottmisstanke föregick. Det var skrämmande eftersom man uttalade sig på ett sätt där man inte var objektiv. Man ska inte uttala sig i skuldfrågan på det viset.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".