Ny PFAS-studie på gravida i Ronneby

1:35 min

Nu startar ett forskningsprojektet där det undersöks hur mycket av miljögifterna PFAS som förs över mellan mor och barn under graviditeten.

Forskarna vet redan att PFAS-ämnena överförs från mor till barn under graviditet och vid amning, men däremot är det oklart hur mycket som förs över. Detta ska nu undersökas. 

– Ämnena passerar moderkakan men vi vet inte hur mycket och vi vet inte om det finns skillnader mellan de olika PFAS-ämnena. Det här behöver man veta mycket mer om, säger Kristina Jakobsson, överläkare på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund, där studien nu görs. 

Alla gravida kvinnor i Ronneby kommun kommer bli tillfrågade om de vill ingå i studien. Forskarna tittar då både på mammans och barnets blod och det tas även prover på bröstmjölken, som även den kan innehålla små mängder av PFAS-ämnena.

– Men man ska inte vara det minsta rädd för att amma även om man själv har höga halter av PFAS. Men sammantaget behöver vi veta mer om både vad som händer med mamman och vad som händer med barnet, säger överläkaren Kristina Jakobsson. 

Studien kommer pågå i uppemot 1,5 år beroende på hur många gravida som säger ja till att vara med. 

Fakta om PFAS i Ronneby

PFAS är förkortningen på per- och polyfluorerade alkylsyror, dessa ämnen är giftiga. Ämnena har visat sig komma från det brandskum som användes på övningsplatsen på F17 i Kallinge. Det brandskummet har använts där i närmare 20 år. I december 2013 upptäcktes det att det kommunala dricksvattnet från Brantafors innehöll väldigt höga halter av PFAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista