Kopp kaffe
Kopp kaffe. Foto: Jessica Gow/TT

Skånsk läkare krävs på en halv miljon

Skånsk läkare köpte kaffemaskin - krävs på en halv miljon
1:24 min

En läkare i nordöstra Skåne krävs nu på över 580 000 kronor i skatt och skatteböter.

Läkaren, som driver både en läkarrörelse och äger en hyresfastighet i nordöstra Skåne, krävs nu på över en halv miljon kronor i skatt och skatteböter efter att Skatteverket upptäckt en rad brister i bokföringen.

Bland annat har läkaren köpt en espressomaskin för 76 000 kronor och en Hasselbladskamera för nästan 250 000 kronor. Skatteverket bedömer att de är av privat karaktär och inte kan kopplas till verksamheten, trots att läkaren hävdar att ingen i familjen dricker varken kaffe eller te, eller har något intresse av fotografering.

Även avdrag för resor till Thailand och Köpenhamn ogillas. Enligt läkaren har resorna till viss del handlat om förberedelser inför en eventuell etablering av en läkarrörelse. Men med hänsyn till bland annat resesällskapet, att frun och dottern och vid något tillfälle även läkarens far och sambo varit med, anser Skatteverket att det rör sig om privata resor. Det är därför bara läkaren som kan ha varit på resa i tjänsten och därmed också bara han som kan göra avdrag för flyg, hotell, mat och fördyrade levnadskostnader.

Skatteverket bedömer också att förbrukningsvaror som bokförts i läkarrörelsen är av privat karaktär och inte avdragsgilla. Det handlar bland annat om tidningar, barnböcker, leksaker och tvättmedel, som inte kunnat bevisas att de har ett samband med verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".