Matilda Birging och Kevin Shakir arrangerar demonstrationen i Malmö. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Kevin Shakir och Matilda Birging arrangerar demonstrationen i Malmö. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio

Starka reaktioner på våld mot nioåring

Arrangör: ”Har rätt till upprättelse”
4:36 min

Reaktionerna på filmen som visar hur en nioårig pojke blir nedbrottad av en ordningsvakt på Malmö central är starka. Demonstrationer ska hållas ikväll och Rädda Barnen kallar händelsen för barnmisshandel.

– Att hålla nere en nioårig pojke, hålla stryptag och dunka hans huvud mot golvet är oacceptabelt, säger Matilda Birging, en av arrangörerna bakom demonstrationen i Malmö ikväll.

Demonstrationen anordnas av privatpersoner och ska hållas på Stortorget i Malmö och på Mynttorget i Stockholm ikväll. Syftet är att uppmärksamma det övervåld som ordningsvakten enligt många tillämpar när han brottar ned pojken. Den nioårige pojken rymde från ett HVB-hem tillsammans med en annan pojke i fredags. De plankade på ett tåg när ordningsvakten i Malmö stoppade dem.

Hela händelsen finns på film och många har reagerat starkt på det som inträffade. Ordningsvakten har stängts av från sitt jobb, men vid en första bedömning valde polisen att inte dra igång en utredning.

– Det här är ett övertramp på strukturell nivå av minoritetsgrupper i samhället. Jag har tänkt på hur det hade varit om pojken varit vit och ordningsvakten icke-vit, hur hade man behandlat situationen då? säger Kevin Shakir som också arrangerar demonstrationen i Malmö.

Rädda Barnen är också kritiska till ordningsvaktens agerande och kallar detta för barnmisshandel. De menar att man behöver se över hur både polis och ordningsvakter ingriper mot barn.

– Vi tycker att pojken och de andra barnen som var inblandade i händelsen har rätt till upprättelse och en offentlig ursäkt från de som är ansvariga för den här incidenten. Barn förlorar tilliten till vuxenvärlden när sådana här saker händer. Det är aldrig okej att slå ett barn, oavsett situation, säger Jenny Lundskog på Rädda barnen som handlägger ärenden som rör just våld mot barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".