Liv Strömquist. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Liv Strömquist. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Liv Strömquist får DN:s kulturpris

Stilbildande och dräpande intelligenta. Så kallas Liv Strömquists satirer i motiveringen till Dagens Nyheters kulturpris som delades ut på tisdagskvällen.

Serietecknaren och dramatikern får priset för sin senaste bok "Kunskapens frukt" (lyssna på Jenny Aschenbrenners recension i Kulturnytt) som "skriver det kvinnliga könets kulturhistoria på ett oefterhärmligt sätt".

– Hon är en genial förvaltare av en av den svenska kulturradikalismens finaste traditioner - folkbildningen. I rakt nedstigande led från Ellen Key och Elise Ottesen-Jensen undersöker hon ett ämne som varit närmast tabubelagt. Och dessutom med drastisk humor, säger DN:s kulturchef Björn Wiman och syftar på "Kunskapens frukt".

Priset, som består av en statyett och 50 000 kronor, delades ut för nionde gången.

Pristagaren utses av tidningens kulturredaktion och Liv Strömquist fick priset i konkurrens med konstnären Katarina Pirak Sikku, skådespelaren Robert Fux, sångerskan Beatrice Eli och skådespelaren Sverrir Gudnason.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".