n patient i en säng på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Plus för Region Skåne - men vården gick back

Hör Region Skåne om ekonomiska resultatet 2014
3:04 min

Under Femklöverns sista år vid styret förra året gjorde Region Skåne ett överskott på 643 miljoner kronor, och det var 18 miljoner bättre än budget. Men sjukvården gick back, och det är i stället Skånetrafiken, det låga ränteläget och högre statsbidrag som framför allt räddar ekonomin.

Men resultatet tolkas olika av de politiska lägren.

– Det är ett mycket bra resultat, bland det bästa faktiskt i Region Skånes femtonåriga historia. Vi har klarat att få ett resultat som är mer än de två procent i överskott som vi hade lagt en budget på, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M), som var med och styrde regionen förra året.

– Det ska man ha klart för sig att det är resultatet av att sjukvården har haft en väldigt tuff situation och tvingats spara kostnader på ett väldigt hårt sätt, som har märkts ute i verksamheten, säger regionstyrelsens nuvarande ordförande Henrik Fritzon (S).

Dyrare vård än väntat

Enligt Carl Johan Sonesson beror det positiva resultatet bland annat på det förbättrade samarbetet mellan vårdcentraler och sjukhus. Men faktum är att sjukvården ändå blev dyrare än väntat. Den offentliga vården gick närmare 360 miljoner kronor back, och även den privata vården kostade drygt 300 miljoner kronor mer än budgeterat.

- Men det minuset är inte större än vad det brukar vara, utan snarare tvärtom lägre. Sedan är det ju fortfarande ett underskott, och det är klart att i det perspektivet har inte budgeten hållits, men på det stora hela - på hela koncernen Region Skåne - är det ett väldigt stort överskott, säger Carl Johan Sonesson.

Det som framför allt räddar förra årets resultat är det extremt låga ränteläget, som bland annat påverkade pensionsskulden, och att statsbidragen för till exempel asylsökande, kömiljarden och rehabiliteringsgarantin blev betydligt högre än förväntat.

Vill göra Sommarkortet dyrare

Skånetrafiken fick också 178 miljoner kronor över förra året, trots att biljettintäkterna blev 72 miljoner kronor lägre än förväntat. I stället var det trafiken som blev billigare än man trodde.

Men trots att Skånetrafiken går så kraftigt plus, så vill nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet höja priset på Sommarkortet och införa en extra avgift på tio kronor för alla biljetter som köps med kort på bussarna. Men Henrik Fritzon anser inte att det rör sig om taxehöjningar.

– Den här höjningen med 30 kronor på Sommarkortet är för att vi erbjuder en annan tjänst i den meningen att vi inför en förlustgaranti, vilket innebär att man får tillbaka ett kort om man tappar bort det. Det kostar att införa och för de beräknade borttappade korten. Likadant är det en ny tjänst med kortbetalning på bussar, men utöver det gör vi inga höjningar av kollektivtrafiktaxan i allmänhet, utan den blir kvar oförändrad, säger han.

Sjukfrånvaro bekymrar

Enligt bokslutsrapporten för förra året blev kostnaderna för inhyrd personal via bemanningsföretag 100 miljoner kronor dyrare än budget, och sjukfrånvaron bland regionens anställda ökade 7,5 procent till 19 dagar per medarbetare. Carl Johan Sonesson är bekymrad över att sjukfrånvaron ökar.

– Det är antagligen någon form av effekt av att man upplever det som väldigt tufft med vårdplatsbrist och så vidare, och då är det nog så att man blir trött och sjukskriver sig. Det är alarmerande, tycker jag, säger han.

Men vilket ansvar har ni i Femklövern som styrde senaste mandatperioden för den här utvecklingen?

– Vi har naturligtvis ett ansvar, men nu sitter vi inte kvar vid makten, så nu kan vi inte åtgärda det på det sätt som vi annars hade tänkt att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".