Polisen använder narkotikahund på skolor

1:32 min

Skolan kan vara en plats för både användning och försäljning av narkotika. I Kristianstad tar polisen tar hjälp av narkotikahundar på gymnasieskolorna.

– Det handlar både om narkotika som finns i skolan, eller som har funnits där. Då kan hunden markera, och i vissa fall kan vi knyta det till en ungdom och lagföra den, berättar Martin Thornell polis i Kristianstad:

Han och hans kollega Anna Malm arbetar som kontaktpoliser, med ungdomar och droger.

– Skolan kan vara en rekryteringsbas, det finns de som fastnat i ett missbruk som är unga och går i gymnasiet och vill finansiera sitt missbruk med att sälja, säger Anna Malm.

I de fall de använder narkotikahundar på skolan kan det vara för att skolpersonal fattat misstanke och kontaktar polisen för att få hjälp.

För droger finns det i Kristianstad, säger Martin Thornell:

– Det finns god tillgång till narkotika, cannabis är störst - både hasch och marijuana. Spice är också stort och så receptbelagda mediciner, exempelvis Tramadol, säger han.

De vill uppmana föräldrar att prata mer med sina barn om narkotika för de ser en ändrad inställning och en stor tillgång till droger.

– Vi möter ungdomar med en alltmer liberal inställning till narkotika. Och det är utbrett. Det finns överallt, i skolan, på stan och runt om i byarna. Man är inte fredad nånstans, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista