Eva Petersson och Malin Månsson
Eva Petersson och Malin Månsson arbetar med ungdomar i Kristianstad. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Föräldrar bör ha koll på medicinskåpet

Behandlare: En del menar att medicin eller naturprodukter kan inte vara farligt
1:28 min

Precis som tonårsföräldrar kanske lärt sig att ha koll på alkohol hemma, och om någon tagit lite, så uppmanar Polisen att man bör ha koll på vad man egentligen har i medicinskåpet-

Receptbelagda läkemedel och cannabis är de vanligast förekommande drogerna bland ungdomar i Kristianstad idag.

Droger som är väldigt lättillgängliga, och det i kombination med en alltmer drogliberal inställning oroar både polis och socialarbetare:

– För en del är det bara att skicka ett sms, säger Malin Månsson som är fältsekreterare i fältgruppen i Kristianstad:

– Eller ringa någon och bestämma plats och tid. Vill man ha det, så finns det, säger ungdomarna, berättar hon.

Cannabis, både marijuana och hasch, och receptbelagda tabletter tillexempel värktabletten Tramadol är det vanligast förekommande bland ungdomar. Det är tillgängligt och många ungdomar tycker inte att det är farligt.

Eva Peterson är ungdomsbehandlare på Maria Skåne Nordost och hon ser en mer drogliberal inställning:

– Många pratar om att cannabis är en naturprodukt, som dessutom inte är kriminellt att bruka i andra länder. Och medicin kan ju inte vara farligt, så är tyvärr inställningen berättar hon.

– Förut hade man kanske koll på om någon varit och tagit något ur nån flaska i ett skåp, men jag vill uppmana föräldrar att ha koll på medicinskåpet och vad man egentligen har i det, säger Anna Malm kontaktpolis i Kristianstad, som jobbar med ungdomar och narkotika.

– Det kanske inte är ditt barn, men ditt barn kanske har en kompis som fastnat i ett missbruk eller kanske behöver pengar och vill sälja medicinen, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".